Jajko sadzone w parówce

By | 29 czerwca 2012 | 14:27 5 komentarzy
Jako dziecko lubiłam parówki. Potem w telewizji zaczęto mówić, że właściwie nie ma w nich mięsa, tylko same chemiczne dodatki i sól. Moja miłość do parówek jakoś wiec osłabła. Aktualnie staram się czytać etykiety, by wybierać produkty jak najlepszej jakości, więc parówki od czasu do czasu pojawiają się w moim jadłospisie. Dzisiaj mam dla Was propozycję z ich udziałem. Jest to przepis na pożywne i smaczne śniadanie. Możecie przygotować je swojej drugiej Połowie, z pewnością ucieszy się z takiego miłego akcentu na talerzu. To propozycja nie tylko dla zakochanych, bowiem z pewnością wprawi w dobry nastrój także dzieci.

jajko sadzone w parówce

Składniki:
  • 4 jajka
  • 4 parówki drobiowe
  • ciemne pieczywo
  • trochę oliwy do smażenia 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Parówki nacinamy na pół wzdłuż, z jednej strony pozostawiając nienacięty koniec (około 1,5-centymetrowy). Zwijamy w serduszko, spinając na końcu wykałaczką. Serduszko z parówki smażymy na patelni z obu stron, a następnie wbijamy do środka jajko. Podajemy z kromką ciemnego pieczywa. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. Rozumiem że szybka ale czemu lekka i delikatna? Jajko i parówki raczej nie mieszczą się w tej kategorii produktów chyba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no fakt d; z delikatną przesadziłam - do poprawki ;). A lekka, no nie wiem. Jajko sadzone nie kojarzy mi się z czymś ciężkim.

      Usuń
  2. U nas to funkcjonuje jako miłosne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poleciłam to danie koleżance - jej mąż był zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  4. O! ;-) Widzę, że nie tylko mi to wpadło w oko :D

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)