Zupa ogonowa

By | 5 lipca 2012 | 11:42 13 komentarzy
Choć moja zupa ogonowa niewiele ma z ogonami wspólnego (wciąż nie mogę przekonać się do niektórych podrobów), to i tak jest bardzo smaczna. To chyba jedno z nielicznych dań, które przyrządzam na bazie gotowców. Przepis jest właściwie pomysłem mojej mamy na szybki obiad, lecz i ja bardzo lubię jeść tą zupę. :) 


Składniki:
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 1 pietruszka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 surowe białe kiełbasy
  • 2 zupy ogonowe w proszku
  • 2 duże ziemniaki  
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • opcjonalnie łyżka mąki do zagęszczenia (bo zupa ma mieć konsystencję kremową)
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy około litr wody, wrzucamy  dwa podudzia z kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu, usuwając szumowiny od czasu do czasu. Po około 40 minutach dodajemy wcześniej obrane warzywa (marchew, seler, pietruszkę, por), a także obraną i lekko przypaloną na palniku cebulę oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach). Na wolnym ogniu gotujemy bulion przez następną godzinę. 

Wyciskamy białą kiełbasę z flaka i formujemy małe klopsiki, doprawiamy je solą i pieprzem. W między czasie obieramy i kroimy  w kostkę 2 duże ziemniaki.  

Gdy bulion będzie gotowy wyciągamy całą włoszczyznę. Marchew kroimy w talarki i dorzucamy do zupy, resztę wyrzucamy do kubła  

Zupę w proszku rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, wlewamy do garnka z bilonem i zagotowujemy. Dodajemy do zupy klopsiki, pokrojone ziemniaki  oraz wciskamy czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Smacznego;)





13 komentarzy:

  1. i like it!
    wieki nie jadlam .. ale przyznam sie szczerze weszlam na przepis bo mialam nadzieje ze bedzie jakis super nowy przepis na ta zupe bez dodatkow proszkowych .. ale trudno ... :) taka tez lubie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż, może kiedyś odwazę sie ją zrobić ogonków wieprzowych :D wtedy dam Ci znać;d

      Usuń
    2. o fajnie by bylo:)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Kiedyś lubiłam podobne , więc pewnie i dzis bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką zupę uwielbia mój mąż ,ja z podrobami też nie jestem zaprzyjażniona .Wygląda na bardzo smaczną

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez kostek, bez proszków i biorę. naprawdę polecam ogony... Ja nie mogłam się przekonać do ogonów dopóki ktoś mi ich nie zrobił i podał mi na obiad. No i, oczywiście, nie powiedział, że to ogony :)
    Tak samo przekonałam się do móżdżku cielęcego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ogony to podroby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytując wikipedię "Podroby - nadające się do zastosowań kulinarnych narządy wewnętrzne zwierząt takie jak: wątroba, nerki, płuca, serce. Określeniem tym obejmuje się również poślednie części tusz zwierzących, np. nogi czy ogony." a więc tak, ogony to PODROBY! ;)

      Usuń
    2. ogony są traktowane jak podroby, odsyłam to stron internetowych.

      Usuń
  6. Sarczyńska Ula14 kwietnia 2016 14:13

    Warto wspomnieć o zupkach z proszku takie dwie istotne sprawy. Koniecznie trzeba czytać i to dokładnie składy przed ich kupnem bo wiele z nich ma bardzo niefajne dodatki, na przykład odradzam takich http://www.open-youweb.com/zupa-fasolowa-winiary-opinia/ oraz druga sprawa aby je porównywać, bo bywają lepsze i gorsze u różnych producentów. Nie warto kupować tych jakie mają w sobie chemie czy szkodliwe składniki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Do podrobów zalicza się: wątroby, nerki (cynaderki), ozory, mózgi, serca, płuca, głowy, śledziony, grasice (animelka, mleczko), nogi, stopy, wymiona, (gryfy), wargi, oczy, uszy, penisy, jądra, ryje, przepony, opłucne, jelita. Ogony to normalne mięso.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)