Śliwki w boczku

By | 26 września 2014 | 21:28 4 komentarze
Pogoda nie sprzyja teraz spacerom ani plenerowym wypadom. Wraz z jesienną aurą także towarzyskie spotkania przenoszą się do wnętrza ciepłych domów. Jeśli pewnego, jesiennego wieczoru odwiedzą Was niespodziewani goście, możecie zaserwować im tą przepyszną przekąskę, jaką są śliwki w boczku. To bardzo szybki przepis, a do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. W zaledwie kilka minut możecie wyczarować efektową przekąskę na ciepło. Co prawda nie wszyscy przepadają za połączeniem mięsa i owoców, ja jednak uważam, że warto skusić się na taki koreczek. Słodka śliwka idealnie komponuje się smakowo ze słonym plastrem boczku.

Śliwki w boczku

Składniki:
(na 20 koreczków) 
  • 20 suszonych śliwek
  • 20 plasterków chudego, wędzonego boczku
dodatkowo:
  • 20 wykałaczek
Przygotowanie:
Każdą śliwkę owijamy dokładnie plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Gotowe koreczki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
 
Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni, do momentu aż boczek mocno się przyrumieni. Koreczki podajemy na ciepło lub na zimno.
 
 Smacznego!

koreczki ze śliwek w boczku

4 komentarze:

  1. Obowiązkowa i ulubiona przystawka świąteczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi bardzo ciekawie smakować, chętnie spróbuje :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, to świetne jedzonko.Od czasu, do czasu je przygotowuję. Pozdrawiam serdecznie.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)