Ucierane ciasto z papierówkami

By | 3 sierpnia 2015 | 11:48 3 komentarze
Ucierane ciasta mają tą zaletę, że z każdymi owocami smakują wspaniale. Gdy moja dobra koleżanka Paulina obdarowała mnie papierówkami, od razu wiedziałam, że przerobię je na jakieś ciacho. Początkowo miała być to szarlotka, ale gdy przystąpiłam do pracy, zamarzył mi się mięciutki placek ucierany, mocno pachnący jabłkami i cynamonem ;). Po upieczeniu w moim domu jeszcze długo pachniało jesienią. To chyba za to najbardziej lubię jesień... zapach pieczonych jabłek z cynamonem to mój ulubiony jesienny akcent. A Wy? Macie swoje ulubione jesienne smaki?


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej 
  • 3 jajka
  • 170 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
wierzch ciasta:
  • 6-8 papierówek
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Papierówki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Owoce wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny oraz dodajemy cukier z wanilią oraz cynamon. Dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem ucieramy na puszystą i jednolitą masę, bez kryształków cukru (najlepiej robić to w makutrze, ale można też mikserem). Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając. Porcjami wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką, do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy osączone z nadmiaru soku jabłka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!


3 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)