Camembert z jabłkiem pod migdałową pierzynką

By | 28 stycznia 2013 | 19:12 31 komentarzy
Witam Was bardzo serdecznie w ten mało zimowy wieczór. Temperatura na plusie, śnieg zniknął, sesja wystartowała... jeszcze tylko tydzień i jak wszystko dobrze pójdzie będę mieć dość długie ferie ;). Mam nadzieję, że wtedy uda mi się coś pogotować, bo mam nieodpartą chęć postania dłużej w kuchni. A dzisiaj przedstawiam Wam ostatnią gwiazdę przystawek Wieczoru Francuskiego (zobacz relację!). Camembert i jabłko - bardzo dobre połączenie. To mój drugi raz, kiedy łączę ser z owocami innymi niż żurawina i jestem bardzo zadowolona z rezultatów. ;)


Przepis od Iwony :)
Składniki: 
  • krążek sera camembert,
  • 1 jabłko,
  • łyżka masła
  • dwie łyżki zmielonych lub rozdrobionych migdałów
Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy migdały. Następnie obieramy jabłko, kroimy je w cienkie plasterki i smażymy na maśle, żeby lekko zmiękło. Odstawiamy do ostudzenia. Camembert kroimy wzdłuż na 3 części. Na pierwszej układamy warstwę jabłek i przykrywamy kolejną. Powtarzamy czynność, przykrywamy ostatnią częścią sera i mocno dociskamy. Dekorujemy uprażonymi migdałami. Podajemy schłodzone. Smacznego!


Awangarda Smaku


31 komentarzy:

  1. tak podawanego camemberta jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mistrzowsko zaserwowany camembert! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest mega ciekawe połączenie! Dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo :) zapraszam też do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  4. kolejna ciekawa propozycja, chyba się skuszę i spróbuję bo to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię tego sera, aleee mój narzeczony lubi więc chyba warto wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysł na ten serek , z jabłuszkiem pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie smaków. Osobiście uwielbiam camembert ale nie za bardzo lubię łączenie słonego ze słodkim. W sumie nigdy nie lubiłam. Ale nie ukrywam, że intryguje mnie to połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietna inicjatywa z tym Kołem Gospodyń Miejskich :):) Fantastyczny wieczór zorganizowałyście i cieszę się,że serek umilił Wam czas :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę kiedyś wypróbować ten przepis... a teraz żałuję , że mi tak daleko do Wrocławia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Swietne zestawienie z jabłkiem ;) Ja jadam smażony w panierce z jajka i bułki tartej ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam, zrobię na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł na smaczną przystawkę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie, chyba w najbliższym czasie skuszę się na taką przekąskę :)
    Ponadto podoba mi się to o czym piszesz, więc masz kolejnego obserwatora w grupie członkowskiej. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda przepysznie :) bardzo lubię kombinować z camembertem :) rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nominowałam Cię do Versatile Blogge, zapraszam do zapoznania się z zasadami.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawe, niby tylko ser, a tyle można z niego wyczarować! właśnie to kocham w gotowaniu!
    Pozdrawiam!

    P.S. Ja również mam sesję, od jutra zaczynam wkuwać na najgorszy egzamin, miejmy nadzieję, że dam radę!

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie popijam czerwone i to Twoje cudeńko byłoby wręcz idealne! Achhh że nie można tak z monitorka wyciągnąć.....

    OdpowiedzUsuń
  18. FAjny pomysł! To podpieczone jabłuszko brzmi świetnie...

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł, jeszcze tak oryginalnie podanego sera jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo fajny pomysł, zapisze sobie i zrobie kiedyś jako przystawkę na rodzinną imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  21. migdałowa pierzynka ;) brzmi świetnie, ciekawe jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam sery plesniowe , Twój wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  23. Kocham wszelkie rodzaje serów :) super pomysł i smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Martyn-ciu,
    bardzo ciekawe połączenie smaków. Nigdy nie przyszłoby mi do głowy, by łączyć camemberta z jabłkiem. Intrygujące!

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  25. intrygujące,kocham sery pleśniowe;)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)