Ryba w cieście podana z frytkami (Fish&Chips)

By | 10 kwietnia 2013 | 21:00 26 komentarzy
Dzisiaj wszyscy Czytelnicy dbający o linię proszeni są o opuszczenie tego posta ;). Jestem świadoma, że niektórym osobom na sam widok tego dania zatykają się tętnice i licznik kalorii bije na alarm. Ja idąc za hasłem, że wszystko jest dla ludzi, wierzę że raz kiedyś można sobie coś usmażyć na głębokim oleju. Tym bardziej, że fast food przygotowany w domu jest dużo "zdrowszy" niż ten w popularnych sieciówkach. 


Składniki:
  • dwa filety dowolnej ryby (u mnie miruna) 
  • 2 łyżki stołowe mąki do obtoczenia
ciasto:
  • 50ml maślanki
  • 50ml jasnego piwa (pozostałe 450ml polecam wypić do obiadu)
  • mąka (dawałam na oko, do momentu aż ciasto konsystencją przypominało naleśnikowe)
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka pieprz cayenne
  • łyżeczka czosnku granulowanego

Przygotowanie:
Do miski wlewamy piwo oraz maślankę, doprawiamy przyprawami i dosypujemy mąkę. Całość mieszamy trzepaczką aż ciasto będzie mieć gładką konsystencję (powinno przypominać ciasto naleśnikowe). Wysoki garnek napełniamy olejem do wysokości 3-6cm i rozgrzewamy. Filety najpierw obtaczamy w mące, a potem maczamy w cieście. Wkładając rybę do gorącego oleju, trzymamy ją przez kilka sekund, zanurzając początkowo tylko jej kawałek. Dopiero po chwili wkładamy rybę w całości. Taki zabieg sprawi, że ciasto nie będzie przywierać. Rybę smażymy do momentu aż ładnie zezłoci się z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z frytkami i dipem np. czosnkowym. Smacznego!


Fast Good!




26 komentarzy:

  1. nie jestem na diecie, więc wpadam do Ciebie na jutro na taki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i ja dołączam do Dominiki ;) Taki obiad bardzo mi pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. typowe angielskie danie ;) fajny przepis !

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny obiadek:D prosto, szybko i po studencku a nie jeden mężczyzna byłby w siódmym niebie jakby je zobaczył:D

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny obiadek:D prosto, szybko i po studencku a nie jeden mężczyzna byłby w siódmym niebie jakby je zobaczył:D

    OdpowiedzUsuń
  6. a tam diety, słodkie ciasta i pyszne smażone dania to główne powody do nie bycia na diecie :)))) wygląda pysznie, aż mi się zachciało takiego obiadku

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za zgłoszenie wpisu do akcji - proszę jeszcze o zamieszczenie bannerka ze Zmiksowani.pl, skoro wpis został dodany i na Durszlaku, i na Mikserze.
    Pzdr - FzN

    OdpowiedzUsuń
  8. Czasem takie fryty i ryba są potrzebne:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Faktycznie MartynCiu , dziś u Ciebie full, wypas:)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam, dawno rybki nie jadłam, muszę to nadrobić

    OdpowiedzUsuń
  11. O matko... Wiesz, że to możliwe? Była sytuacja, kiedy mogłam sobie przeziębić albo przewiać nerw, bo miałam na sobie dosyć długo mokre ubranie. :/ Dzisiaj to się powtarza, ten ból, i chyba trzeba będzie coś z tym zrobić. To nie jest centralnie z przodu klatki piersiowej, ale jakby trochę z tyłu, gdzie było mokre...
    Co mam z tym zrobić? Samo przejdzie? :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Od czasu do czasu porządna dawka kalorii jest wskazana, to sama przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojj zjadłabym:) Od czasu do czasu można :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jedno z moich ulubionych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  15. fajny pomysł na panierkę! bardzo lubię takie danie, szczególnie z frytkami z piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha ! Co tam kalorie ,przy takich smakołykach nie liczę

    OdpowiedzUsuń
  17. Z tym piwem w cieście to świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zakochałam się w tym daniu, od pierwszego dnia bycia w Londynie :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, mniam...to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kurcze wygląda to świetnie.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)