Babeczki al'a Pinacolada

By | 3 maja 2013 | 22:11 22 komentarzy
Miałam problem by nadać tym małym cudeńkom nazwę :). Cupcakes, czy muffiny? Ciężko powiedzieć. Dlaczego cupcake? Bo w składnikach jest masło, nie olej.. no i wierzch przyozdobiony ;). Dlaczego muffin? Bo pieczony bez papilotek i ciasto wyrabiane jest łyżką. A jak wiadomo ciasto na cupcakes powinno być starannie wyrobione i zawsze pieczone w papilotkach. No więc...dyplomatycznie zostańmy przy babeczkach ;). Celowo upiekłam je dość niskie, aby dobrze się dekorowały. :)

A przepis dodaję do konkursu na durszlaku ;). Udało mi się załapać do pierwszych 100 osób, które mają możliwość testowania nowych galaretek Winiary. Na pierwszą próbę poszły bez dodatków i muszę przyznać, że są bardzo smaczne.

Ale przejdźmy do babeczek,bo jak tu się oprzeć duetowi kokos&ananas?


Składniki:
babeczki ananasowe:
  • 1,5 szklanki mleka (ok. 300ml)
  • 2 łyżki zblendowanego puree z ananasa
  • 50 ml syropu ananasowego (z puszki ananasów)
  • 2 szklanki mąki (ok. 400g)
  • szklanka cukru kokosowego (ok.200g)
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • kilka kawałków ananasa 
kokosowa chmurka:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • wiórki kokosowe
dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku "Pinacolada"
Przygotowanie:
Babeczki: Rozpoczynamy od przygotowania galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (Polecam wylanie jej w płaskim naczyniu dzień przed lub kilka godzin przed podaniem babeczek). Masło roztapiamy, odstawiamy do ostudzenia. Suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre: mleko, jajka, syrop oraz puree z ananasa, a następnie powoli przelewamy do miski z suchymi składnikami i jednocześnie dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Grudki w cieście mają pozostać. Gotowe ciasto nakładamy do papilotek lub foremek, początkowo tylko po jednej łyżce. Potem wrzucamy do każdej foremki/papilotki 2-3 małe kawałki ananasa i dopełniamy ciastem do około 3/4 wysokości foremki/papilotki. UWAGA! Jeżeli używamy foremek silikonowych nie musimy ich wcześniej natłuszczać. Babeczki pieczemy 20min w 200st.

Krem i dekoracja: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Upieczone babeczki odstawiamy do ostudzenia. Galaretkę dzielimy na części, można wyciąć kółka pasujące wielkością do babeczek, a następnie układamy na babeczkach. Całość dekorujemy ubitą kremówką i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. (Kremówkę można zastąpić kremem maślanym lub każdym innym kremem). Smacznego! :)




    22 komentarze:

    1. ananas i kokos to super połączenie ,fajne te twoje babeczki ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. wyglądają przepysznie:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ananasa kocham pod każdą postacią ,do kokosa jestem jakoś uprzedzona chyba :P

      OdpowiedzUsuń
    4. idealne na jakies przyjecia dla dzieci jak i dla dorosłych do kawki :)

      OdpowiedzUsuń
    5. daj jedną na skosztowanie:)

      OdpowiedzUsuń
    6. Wyglądają cudownie:)

      OdpowiedzUsuń
    7. Genialne ;) Coś czuję że i ja się muszę zaopatrzyć w te nowe galaretki ;)

      OdpowiedzUsuń
    8. takie babeczki są idealnie dla mnie - fanki ananasa! :D

      OdpowiedzUsuń
    9. Duet kokos i ananas kupuję w ciemno!
      Swoją drogą galaretki mają bardzo fajne, "odjechane" kolory. Chyba się na nie skuszę ;-)

      Pozdrawiam serdecznie,
      E.

      OdpowiedzUsuń
    10. ale smakowite babeczki:)
      jeżeli można, to ja się częstuję;)

      OdpowiedzUsuń
    11. Oj, a ja szukałam ich w sklepach, myśląc, że są już na sprzedaż:) Apetyczne połączenie, skusiłabym się na jedną :)

      OdpowiedzUsuń
    12. Ale cudeńka! Taki duet smakowy to duet nad duetami!

      OdpowiedzUsuń
    13. mniam, ależ muszą być smakowite!

      OdpowiedzUsuń
    14. kokosowa chmurka plus galaretka to najlepsze połączenie w tej babeczce :)

      OdpowiedzUsuń
    15. Nazwa nie jest taka istotna, mogą być smaczne cudeńka :) Fajny mix.

      OdpowiedzUsuń
    16. smakowicie wyglądają! pozdr i zapraszam do nas

      OdpowiedzUsuń
    17. Tymi babeczkami strasznie kusisz :) pysznie wyglądają :) warto by wypróbować przepis :)

      OdpowiedzUsuń
    18. Ej wyglądają świetnie! Takie małe cudeńka na raz do buzi są najlepsze ;D

      OdpowiedzUsuń
    19. ale pięknie wyglądają i jak apetycznie:) palce lizać:)

      OdpowiedzUsuń

    Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)