Kukurydza po amerykańsku

By | 23 sierpnia 2013 | 17:23 10 komentarzy
Dzisiaj mam dla Was danie jednogarnkowe, a w zasadzie "jednopatelniowe" ;). Przepis pochodzi z września 1993 r. Jeśli kogoś dziwi ta data, to już wyjaśniam. W czasie ostatniej wizyty, babcia podarowała mi przepisy kulinarne, które niegdyś zbierała. I tak oto prezentuje Wam potrawę z gazetki Moja kuchnia nr 9/93. Tylko nie wiem dlaczego danie to kładzie główny akcent na kukurydzę, bo nie jest ona wcale dominująca w składzie jeżeli trzymamy się ściśle przepisu. Aby całość była bardziej kukurydziana trzeba by tą ilość podwoić. Niemniej jednak danie jest bardzo smaczne. 


Składniki: 
  • 1 duża cebula
  • 250 g wędzonego boczku
  • 50 g masła
  • 2 torebki ryżu
  • ½ l wywaru z kości/bulionu
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g pieczarek
  • puszka kukurydzy (300 g)
  • 2 ogórki konserwowe
  • 50 g startego żółtego sera
  • ½ pęczka pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i razem z boczkiem kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim boczek wraz z cebulą aż się zrumienią. Następnie wrzucamy ryż. Gdy się zeszkli, całość zalewamy wywarem z kości lub bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu. 

W tym czasie myjemy paprykę, wykrawamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Myjemy pieczarki i kroimy w plasterki. Kawałki warzyw wrzucamy do ryżu (jeżeli to konieczne podlewamy odrobiną wody, aby całość nie przywarła).  

Odsączamy kukurydzę, ogórki kroimy w plasterki, dorzucamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy (co jakiś czas mieszając) przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa oraz ryż będą miękkie, a bulion bądź wywar odparuje. 

Tuż przed podaniem do całości dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.  W talerzu danie przystrajamy startym serem oraz resztą posiekanej natki. 

Smacznego!

Do smacznego obiadu polecam wino. Ja użyłam francuskiego, białego, półwytrawnego  wina marki Celebro. Producent poleca je do drobiu, sałatek, warzyw i serów, stąd mój wybór.


10 komentarzy:

  1. Pyszne musi być, uwielbiam kukurydzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super :) lubię takie dania - mniam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe to danie i po przeczytaniu przepisu sądzę, że również bardzo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa potrawa! I co najważniejsze z dużą ilością papryki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiało być pyszne i jeszcze to winko ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie jednogarnkowe mix'y ;D
    nie dość, że smacznie to i szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jednogarnkowe dania są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna propozycja. Zaraz sobie spiszę przepis. By wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie sie prezentuję, zapisuje koniecznie przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)