Roladki z pastą z soczewicy, suszonych pomidorów i twarożku podane na zielonym pesto

By | 3 marca 2014 | 17:23 9 komentarzy
Dzisiaj mam dla Was smakowite roladki. W mojej wersji aromatyczne zielone pesto doskonale łączy się z soczystym kurczakiem oraz pastą z pomidorową zamkniętą we wnętrzu roladki. To jeden z dwóch przepisów, jakie zaprezentowałam na BlogerChefie. :) Skoro udało mi się przejść do kolejnego etapu to znak, że roladki są naprawdę godne uwagi. :)  Ja także polubiłam to danie i chętnie do niego wracam.  

Składniki
pesto:

  • 100 g rukoli
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki startego
  • 8 łyżek oliwy extra virgin
  • sól i czarny pieprz
nadzienie do roladek:
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • 125 g twarogu półtłustego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i czarny pieprz
roladki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • papryka ostra
  • sól i czarny pieprz
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oleju do smażenia 

Przygotowanie: 
pesto:
Rukolę oraz listki bazylii dokładnie myjemy i osuszamy. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, wraz ze startym serem i częścią oliwy. Blendujemy pulsacyjnie, stopniowo dolewając pozostałą część oliwy. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce.

nadzienie:
Soczewicę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). W tym czasie blendujemy suszone pomidory wraz z kilkoma łyżkami oleju z zalewy. Następnie do pomidorów dodajemy twaróg, czosnek, bazylię oraz przyprawy. Całość blendujemy na pastę. Na koniec dorzucamy odcedzoną soczewicę i ponownie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

roladki i podanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy delikatnie na cieńsze kawałki. Mięso nadziewamy pastą z pomidorów, soczewicy i twarożku, a następnie zwijamy w rulon. Roladki układamy na arkuszach folii spożywczej, doprawiamy i zawijamy w folię spożywczą, okręcając brzegi, na kształt cukierka. Roladki wkładamy do gotującego się bulionu i gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z folii, krótko obsmażamy i od razu podajemy z wcześniej przygotowanym pesto. Doskonałym dodatkiem do tej potrawy będą np. pieczone ziemniaki.



9 komentarzy:

  1. Brzmi bardzo ciekawie, bo widzę tu fajne smaki zmieszane ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się ten przepis!:) i jak barwnie na talerzu - zieleń i czerwień:)
    Ps. Gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite te Twoje roladki.

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała, nietypowa propozycja:) mnaimm

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe połączenie, nie dziwię się, że odniosło sukces :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż mi się oczy zaświeciły jak zobaczyłam te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładne kolorowe! Z chęcią bym spróbowała, więc jak bedziesz robić to się wpraszam:D
    ps. ostatnio tez robiłam pesto i wyszło tak niebiańskie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne nadzienie, aż chciałoby się spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)