Zakwas na żurek

By | 14 kwietnia 2014 | 23:07 5 komentarzy
Gorąco zachęcam Was do samodzielnego przygotowania zakwasu na żurek, ponieważ to bardzo proste. Do Świąt macie jeszcze czas, więc śmiało możecie nastawić swój, wówczas Wasz żurek będzie na pewno smaczniejszy :).


Składniki:
(porcja zakwasu na garnek żurku o pojemności 1-1,5l) 
  • 350ml wody
  • 70g mąki żytniej razowej
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 kulki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • piętka z chlebka żytniego
dodatkowo:
  • gaza
  • gumka recepturka
  • duży słoik lub gliniane naczynie

Przygotowanie:
Do wyparzonego, wysokiego słoika wlewamy przegotowaną, letnią wodę. Następnie wsypujemy mąkę żytnią i mieszamy. Dodajemy nacięte ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Na koniec dorzucamy także piętkę chleba żytniego. Słoik przykrywamy gazą, którą uszczelniamy za pomocą gumki recepturki. Zakwas odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 4-6 dni (im dłużej zakwas stoi, tym bardziej robi się kwaśny, więc jeśli lubicie delikatny żurek, schowajcie go po 3-4 dniach z zakręconym dekielkiem,  do lodówki). Zakwas mieszamy raz dziennie, ponieważ będzie się rozwarstwiać. Jeśli zakwas był przechowywany prawidłowo, wówczas przygotowany na nim żurek nie powinien pachnieć pleśnią ani smakować goryczką. 


Wielkanocne Smaki - edycja IV

5 komentarzy:

  1. Na takim zakwasie żurek jest najlepszy.Tyle tylko,że teraz 95% idzie kupić butelkę żuru do sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam żurek na prawdziwym zakwasie :) moja mama robi własnie taki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę zrobić sama ;))!! Dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. na prawdziwym domowym zakwasie to dopiero jest żurek .Nie ma nic lepszego

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)