Croquetas (hiszpańskie krokieciki z ziemniakami i tuńczykiem)

By | 17 października 2014 | 22:14 8 komentarzy
Dzisiaj mam dla Was potrawę inspirowaną hiszpańskim tapasem. Przepis dostałam od Marty, z Wrocławskiego Koła Gospodyń Miejskich, która na jednym ze spotkań poczęstowała nas właśnie tymi krokiecikami. Danie to ma niewiele wspólnego z naszymi, polskimi krokietami, bo zdecydowanie bardziej przypomina oszukane kotlety. Tradycyjnie croquetas przygotowuje się na bazie sosu beszamelowego oraz innych dodatków, takich jak np. ryba, szynka lub kurczak. Ja mam dla Was nieco lżejszą wersję (bez beszamelu), która smakiem nie odstępuje oryginału i sprawdzi się idealne jako zakąska na imprezie lub eleganckim przyjęciu. 
 
Croquetas

Składniki:
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w oleju
  • 4-5 sztuk ugotowanych ziemniaków (średniej wielkości)
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 2 jajka
  • 8 łyżek stołowych bułki tartej + do panierowania
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • masło klarowane/oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki ugniatamy lekko tłuczkiem. Umieszczamy w dużej misce i dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka, cebule pokrojone w kosteczkę, posiekany czosnek oraz posiekaną ostrą paprykę. Wszystkie składniki mielimy blenderem, tak żeby zostały jeszcze kawałki tuńczyka, a całość nie przypominała całkowitej papki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. 

Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy bułkę tartą (u mnie wystarczyło 8 łyżek stołowych). W rzeczywistości ilość ta może ulec zmianie, bowiem jeśli  masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej bułki tartej. Kiedy z łatwością daje się już lepić kotleciki, wówczas masa posiada właściwą konsystencję. Przed usmażeniem croquetas, warto odstawić masę na noc do lodówki, aby smaki lepiej się przegryzły. 

Z gotowej masy formujemy podłużne kotleciki, przypominające kształtem paluszki rybne. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto z każdej strony. Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionymi sosami. 
Smacznego!

hiszpańskie krokieciki z ziemniakami i tuńczykiem

8 komentarzy:

  1. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. tuńczyk i ziemniaki, podoba mi się :) zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajnie wygląda, koniecznie muszę wyprobować

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis. A w którym momencie dodajemy ziemniaki?...razem do miski i blendujemy czy wcześniej przepuszczamy przez praskę?
    pozdrawiam Martyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, zawsze przed publikaja przepisy czytam kilka razy a i tak umknęły mi ziemniaki. Dziekuje za zwrócenie uwagi :). Ziemniaki należy ugniesc lekko tłuczkiem i zblendowac z pozostałymi składnikami.

      Usuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)