Ryż na mleku dla najmłodszych

By | 30 października 2014 | 12:20 4 komentarze
Ryż na mleku to bez wątpienia smak dzieciństwa. Najlepszy jest latem, z dodatkiem świeżych owoców. Aczkolwiek teraz, gdy za oknem wita nas pierwszy mróz, także nabrałam na niego ochoty. Aby wprowadzić wesoły akcent na talerzu i znów poczuć się jak dziecko, postanowiłam pobawić się ze sposobem podania. Muszę przyznać, że miałam przy tym nie lada ubaw. Was także zachęcam do eksperymentów podczas serwowania takich śniadań. To naprawdę poprawia nastrój!  A jeśli macie dzieci, taki "ryżowy zwierz" z pewnością przypadnie Waszym pociechom do gustu :). 


Składniki:
  • około 100 g białego ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 stołowe łyżki cukru
  • 2 stołowe łyżki masła
do podania:
  • 3 kopiate łyżeczki truskawkowego dżemu
  • 2 brzoskwinie z syropu
  • 2 wiśnie (z kompotu lub kandyzowane)
  • 2-3 łyżeczki kolorowej, cukrowej posypki
  • 3-4 łyżeczki wiórków czekoladowych
Przygotowanie:
Ryż płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie umieszczamy go w rondelku i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Jeśli tak się nie stanie, odlewamy to co zostało, a do ryżu dolewamy mleko oraz dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu. 

Po tym czasie rondel zdejmujemy z palnika, dodajemy masło, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Gotowy ryż studzimy, a następnie wykładamy na talerzyk i dekorujemy. Z wisienek robimy oczy, z kolorowej posypki pyszczek. Czekoladowymi wiórkami obsypujemy ryż dookoła, aby powstał kontur zwierzątka. Dodatkowo, w górnej części układamy dżem oraz kawałki brzoskwini. 

Smacznego!

4 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)