Przepis na te babeczki zrodził się całkiem przypadkowo. Miałam w kuchni nadmiar cukinii i w zamyśle upieczenie muffin, w oparciu o przepis na brownie z cukinią. Niestety w trakcie przygotowań okazało się, że nie mam mąki, więc musiałam zastąpić ją innym składnikiem. Doskonałym wypełniaczem ciasta okazały się zmielone płatki owsiane. Po upieczeniu, babeczki wyszły jednocześnie puszyste oraz wilgotne dzięki dodatkowi cukinii. W efekcie powstał zdrowy, a zarazem lekki i smaczny wypiek, bez dodatku mąki. W tej postaci muffiny doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy lub na uczelni.
Składniki:
- 1 i ¾ szklanki* płatków owsianych
- 1 szklanka startej cukinii**
- 3 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy
- ¾ szklanki otrębów
- 1 cukier waniliowy
- 150 g brązowego cukru
- 3 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sodu
- 2 czubate, stołowe łyżki kakao
- garść suszonej żurawiny
- szczypta soli
** użyłam szklanki o pojemności 200 ml
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy w blenderze na pył i przekładamy do dużej miski. Dodajemy startą cukinię, jajka, wlewamy mleko i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę z ciecierzycy, otręby, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy oraz kakao. Ponownie miksujemy, wsypujemy suszoną żurawinę i mieszamy łyżką.
Blachę do muffinów wykładamy papilotkami (bądź pieczemy w silikonowych foremkach), wypełniamy je do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut. Babeczki są gotowe, gdy ich wierzch się zarumieni. Gotowe muffiny studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku do kilku dni.
Blachę do muffinów wykładamy papilotkami (bądź pieczemy w silikonowych foremkach), wypełniamy je do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut. Babeczki są gotowe, gdy ich wierzch się zarumieni. Gotowe muffiny studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku do kilku dni.
Smacznego!
rewelacyjnie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńtakie drugie sniadanie to ja rozumiem, słodko ale warzywa też przemycone ;) wyglądają pięknie.
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione muffiny, od takich zaczeła sie kiedys moja przygoda z pieczeniem!! super :)
OdpowiedzUsuńtakie zdrowe muffinki jak dla mnie są idealne, a zmielone płatki daja fajny smak w wypiekach :)
OdpowiedzUsuń