Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki wypełnione nadzieniem z mięsa, grzybów lub sera. Zazwyczaj podawane są w towarzystwie sosu pomidorowego oraz tartego parmezanu. Ja postanowiłam wykorzystać je w sałatce. Sałatka z tortellini to bardzo popularny przepis w wielu domach. Właściwie za każdym razem, gdy jadłam ją gdzieś na imprezie, smakowała inaczej. Jak to przy sałatce - istnieje pełna dowolność doboru składników, zatem możecie dodać do niej wszystko, na co macie ochotę. W nadchodzący weekend mamy Andrzejki, jest więc doskonała okazja, aby poeksperymentować z tym przepisem. Jeśli skusicie się na jego przygotowanie, mam dla Was małą radę. Podczas zakupu tortellini, wybierzcie to, które leży w lodówce. Jest smaczniejsze, niż suchy odpowiednik, stojący na półce obok makaronów.
![tortellini w sałatce tortellini w sałatce](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEhGqH6eDf9-gVykKgbCur5P8_EVjmpgT6O4ZWYaJkgw_5bE6bjJplqceLj_N3YNfui1fxQrQjXPIOBrfEeGSqqjb22ONOnhGELezXQFTZvoayXV3r1AKnh8KA4V34Z6CbPufcFjgo6l0/s1600/DSC_4609+copy.jpg)
Składniki:
- 1 opakowanie tortellini z grzybami
- 200 g dowolnej szynki
- 1-2 ogórki szklarniowe
- 120 g sera żółtego
- 1 pęczek szczypiorku
- puszka kukurydzy
- 3 stołowe łyżki majonezu
- 2 stołowe łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy i studzimy. Szynkę kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i również kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypior drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i dokładnie mieszamy.
W osobnym naczyniu łączymy majonez, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gotowy sos dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki na 2h przed podaniem, aby się przegryzła.
Smacznego!
![sałatka z tortellini sałatka z tortellini](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnIUyxk97Y_nY1a8c08TxIz9Xlwoby3_so8AuLDVPtMX81FFa8EpUZubhF81vCqEUUw6eXxLuKIRY8pMmnlEpxuStLva7_6EHlvDA0pq7cOHWwJuDCD62nNejlt2kZB7JOh_Z0KZP3UGg/s1600/DSC_4611+copy.jpg)
Jest pyszna! robię w nieco innej wersji wprawdzie,ale Twoje składniki doskonale się komponują stąd moja ocena:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką sałatkę:) najczęściej robię ją latem i posypuje świeżym szczypiorkiem:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą sałatkę, robię ją w bardzo podobny sposób do Ciebie:). To prawda to lodówkowe tortellini jest dużo lepsze niż suszone. Kiedyś Lidl miał w regularnej ofercie pyszne lodówkowe tortellini, ale niewiem dlaczego przestał je sprzedawać ...
OdpowiedzUsuńuwielbiam wariacje tej sałatki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie sałatki, kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia, a jak majonez to tylko develey, nie próbowałaś? polecam bardzo delikatny i aksamitny smak, buziaki !
OdpowiedzUsuńKradnę przepis coś innego.
OdpowiedzUsuń