Nocna owsianka z dynią i jabłkiem

By | 15 grudnia 2014 | 21:51 4 komentarze
W przerwie pomiędzy lepieniem pierogów i wykrawaniem pierniczków mam dla Was smaczną propozycję na śniadanie. W tym przypadku nie musicie martwić się brakiem czasu, gdy wstajecie wcześnie rano. Całą owsiankę przygotowuje się wieczorem, a rano wystarczy wyjąć ją z lodówki i cieszyć się sycącym posiłkiem. Nocna owsianka to także świetny sposób na zagospodarowanie słoiczka po niedawno skończonym maśle orzechowym lub czekoladowym. Resztki kremu na ściankach słoiczka świetnie uzupełnią jej smak. :)

nocna owsianka

Składniki:
  • 6 łyżek stołowych płatków owsianych
  • 300 ml mleka + odrobina do rozpuszczenia budyniu
  • 1 i ½ łyżki stołowej brązowego cukru
  • 2 łyżki stołowe puree z dyni
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka plasterków jabłka
dodatkowo:
  • 1 słoiczek po maśle orzechowym (nieumyty) 

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy z płatkami owsianymi i gotujemy do zgęstnienia. Budyń rozpuszczamy w kilku łyżkach mleka. Do płatków owsianych dodajemy cukier, cynamon oraz puree z dyni. Dokładnie mieszamy. Kiedy całość się zagotuje, dodajemy budyń i ponownie mieszamy. Grzejemy jeszcze przez chwilę, aby wszystkie składniki się połączyły. Owsiankę przekładamy do słoiczka po maśle orzechowym. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z plasterkami jabłka.

Smacznego! 


Nocna owsianka z dynią i jabłkiem

4 komentarze:

  1. Nooo,to teraz mogę jeść owsiankę częściej:)rano nigdy nie mam czasu,żeby ją przygotować,a wstać wcześniej zimową porą nie uda mi się za żadne skarby:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie jedna z moich ulubionych owsianek, która w słoiczku po maśle, jest po prostu niezastąpiona! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie śniadanka!:) mmmm

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam te nocne owsianki! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)