Mam nadzieję, że nie zapomnieliście o pierniku leżakującym przez kilka tygodni w czeluściach Waszej lodówki. Już najwyższa pora, aby go upiec i odłożyć do skruszenia. Dlatego dziś mam dla Was dalszą część przepisu na piernik staropolski (pierwsza część tutaj). Gotowy piernik możecie przełożyć marmoladą lub ulubionym kremem, a także oblać lukrem lub czekoladą. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha ciasta, wiec śmiało możecie upiec piernik w mniejszej foremce, a z pozostałej części zrobić małe pierniczki o różnych, fantazyjnych kształtach. Upieczone na kilka dni przed Wigilią, po skruszeniu będą równie doskonałe, co piernik upieczony w blaszce.
![piernik staropolski z dżemem piernik staropolski z dżemem](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigTu84wQYuCSzNui4KSNbvVXT3Pnd0JAIpIhG75T03NplHzrVSAJZdD1zyCGiB5KDGbIjdRL_eK9Q5sEarWsL3aNfHhmTBxeiyDOodWBLhBbFjSll3apOZiIopJv2apleoEcqoNVfDs3I/s1600/DSC_1691.jpg)
Składniki:
- ciasto na piernik (tutaj przepis)
- 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 50 g masła
- 700 - 800 g powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Ciasto dzielimy na trzy jednakowe części. Aby były równe polecam je zważyć. Ja ten krok pominęłam i blaty nie wyszły mi równej grubości, co zmniejsza efekt estetyczny (widać to także na zdjęciu). Każdy blat ciasta wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wkładamy do blachy o wymiarach 31 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy oddzielnie przez 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Powidła śliwkowe podgrzewamy, aby się skarmelizowały. Jeszcze ciepłymi (lecz nie gorącymi) przekładamy blaty piernikowe. Polecam posmarować naprawdę grubą warstwę, ponieważ część wsiąknie w ciasto w trakcie leżakowania. Gotowy piernik owijamy arkuszem papieru do pieczenia, równomiernie obciążamy (ja użyłam w tym celu książek) i odstawiamy do skruszenia na 2-3 dni. W dniu podania (najlepiej rano), dzielimy go na 3 mniejsze pierniki o wymiarach ok. 10 x 24 cm lub pozostawiamy w całości i oblewamy polewą czekoladową.
Aby przygotować polewę, rozpuszczamy w małym rondlu masło. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną w kostkę czekoladę i dokładnie mieszamy do momentu, aż cała czekolada się roztopi. Polewę odstawiamy na kilka minut, aby zgęstniała. Dekorujemy piernik.
Smacznego!
![piernik staropolski piernik staropolski](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTibNTcIw0hQgcfwMmG8xpvfZYZTO98QCebR1PsPDiAtpU4q5e7u4j9FCJBRjGzvGQNzicSOyjzKAJjQl2FPlO6A5g6xlGIaXy2Ylt9r2UTjmif0-kIHfP13Hy-s_bNweX_qYxUmkEIOk/s1600/DSC_1689+copy.jpg)
Piernik staropolski bardzo długo zachowuje swą świeżość. Wystarczy owinąć go arkuszem papieru do pieczenia lub ściereczką. Po ubiegłorocznych świętach kawałek piernika uchował się w lodówce mojej mamy aż do marca. Gdy odkryła, że nadal tam jest, oczywiście go zjadła. Ponoć nadal był bardzo smaczny :).
Świetny Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńJa swój upiekłam i przełożyłam w sobotę, dzisiaj będę go polewała czekoladą. Ja też ciasta nie ważyłam, aż się boję jak mi wyjdzie.