Witam w kolejnej odsłonie 'Projektu Zupa'. Ostatnio obiecałam Wam, że nie dodam tym razem zupy krem, tak więc mam dla Was coś z dużą ilością warzyw i mięsa. Zupa jarzynowa to jedna z najchętniej jadanych zup w polskich domach. Każda gospodyni ma na nią swój własny sposób. Ja tym razem przygotowałam wersję z mięsem z kurczaka. A jako, że jutro mamy Walentynki, pozwoliłam sobie dodać miłosny akcent w postaci serduszek z marchewki. Dokładniejsze instrukcje jak je wykonać, znajdziecie w opisie przygotowania.
![zupa jarzynowa z kurczakiem zupa jarzynowa z kurczakiem](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrDsjZHisIhqxWqS_s6_YfIvVdQaHzIq36x0TS8i2-qv2Wr_OnDufG-l6gz0KI_-h5gDpweqfEG8XX7AsvbVgAmdkT7cenpytjvNmRAWP5n73QZZrVI1KbfkumzRXn857nMmefIw2Dyvg/s1600/DSC_8560.jpg)
Składniki:
zupa:
- 1,5-1,7 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 pierś z kurczaka
- trzy duże marchewki
- 1 średnia cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 korzeń pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 4 kulki pieprzu
- garść siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka stołowa suszonego tymianku
- 1 łyżka stołowa oliwy
- 150 g śmietany 12 %
- sól, pieprz
- słodka papryka
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wzdłuż długości każdej marchewki wycinamy rowek w kształcie trójkąta. Wygładzamy krawędzie za pomocą obieraczki do warzyw, aby nadać im właściwy kształt. Następnie kroimy w plasterki, które staną się serduszkami.
![serduszka z marchewek serduszka z marchwek](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcS0ZAYfqTFFaWW9ZgNaVkbnlbjft0TmgrNWQ4i5wuXTld0wm3r6sFwzO5nodR3_NdltnrkNM2xzzMXNWh0K5ettHbCz_4NCUf_O1xcKhpHVX8gBtiQbVv6QxKNAfEkGU1WyUYltvKdsI/s1600/DSC_8478+copy.jpg)
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy do cebuli i lekko rumienimy. Do gotującego się wywaru wrzucamy marchewki, pokrojonego w kostkę selera naciowego, pokrojoną w półplasterki pietruszkę, usmażonego kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut.
Po tym czasie dodajemy do zupy śmietanę, tymianek oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Podajemy w głębokich talerzach nabierając solidną porcję warzyw i mięsa.
Po tym czasie dodajemy do zupy śmietanę, tymianek oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Podajemy w głębokich talerzach nabierając solidną porcję warzyw i mięsa.
Smacznego!
![serduszka z marchewek serduszka z machewek](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhyphenhyphenIgrjs3jXVnO3rzUabv2vkdIhey2n5cg_hp0kV__f4KeoJ19AGOr6csNnO6lTmV18FY5N-0Jft2f-9c6DjMNnLlpP2i_chNwmq0BOqlj-cTR3Juuuq-O1mpFwzDQfaaeJegDZwm5ztg/s1600/DSC_8574.jpg)
pyszna zupka i pożywna :)
OdpowiedzUsuńWykorzystałam sposób na marchewkę do zupy. Serduszka wprost urzekły moje dziewczynki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę ;).
UsuńZrobiłam- bardzo smaczna zupka. Na pewno do powtórzenia:-) Mariolka.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało ;). Kolejnym razem zachęcam do przesłania zdjęć pod mój adres mailowy: smakiempisany@gmail.com
Usuń