Ćwikła

By | 20 marca 2015 | 20:58 Skomentuj
Ćwikła z chrzanem jest świetnym uzupełnieniem dla wędlin, pieczonych mięs lub jajek. To jeden z ważniejszych przepisów na nadchodzące święta wielkanocne. W moim domu praktycznie nie ma Wielkanocy bez ćwikły. Proporcje dodatków, które podaję poniżej są oszacowane według moich kubków smakowych. Ćwikłę powinniśmy doprawiać stopniowo i według własnych upodobań dodawać cukier, sok z cytryny oraz sól. Generalnie możecie przygotować ją nieco wcześniej, bowiem im dłużej stoi, tym lepiej smakuje.

 
Składniki:
  • 500 g buraków ćwikłowych
  • 1 korzeń chrzanu lub 80 g chrzanu ze słoiczka
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 i ½  łyżki octu winnego
  • sól i cukier

Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do garnka i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości – potrwa to około półtorej godziny. Studzimy je, obieramy ze skórek i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dorzucamy obrany i drobno starty chrzan. Następnie dodajemy do smaku cukier, ocet, sok z cytryny oraz sól. Całość dokładnie mieszamy. Ćwikłę przechowujemy w wyparzonym słoiczku, w lodówce do kilku dni.

Przepis na jajka faszerowane w skorupkach widoczne również na zdjęciu ---> tutaj


Smacznego! 


Ćwikłę przygotowałam na sesję wielkanocną, którą wykonałyśmy razem z dziewczynami z magazynu Kocioł. Poniżej możecie obejrzeć zdjęcie przedstawiające jej finalny efekt. Więcej przepisów oraz propozycje dekoracji znajdziecie w czwartym numerze Kotła. Głównym fotografem sesji była Gosia z bloga Trawka Cytrynowa i to jej zdjęcia widzicie w tym wpisie. :)

0 komentarzy:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)