Ćwikła z chrzanem jest świetnym uzupełnieniem dla wędlin, pieczonych mięs lub jajek. To jeden z ważniejszych przepisów na nadchodzące święta wielkanocne. W moim domu praktycznie nie ma Wielkanocy bez ćwikły. Proporcje dodatków, które podaję poniżej są oszacowane według moich kubków smakowych. Ćwikłę powinniśmy doprawiać stopniowo i według własnych upodobań dodawać cukier, sok z cytryny oraz sól. Generalnie możecie przygotować ją nieco wcześniej, bowiem im dłużej stoi, tym lepiej smakuje.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgy1nqK-Zgj3zN9TqM2AxnH_6Adyx-f1XvR57l0JTrwF3oyW45fo76HGQs2D8OVNyv6P3XgDBlkkUvgcP_EY8aYcb_DK-Lodq8_2Z2csTsXslKzxhLDsDho3ZMi8ozersT900lTpBXaOR4/s1600/cwikla+z+chrzanem.jpg)
Składniki:
- 500 g buraków ćwikłowych
- 1 korzeń chrzanu lub 80 g chrzanu ze słoiczka
- 20 ml soku z cytryny
- 1 i ½ łyżki octu winnego
- sól i cukier
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do garnka i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości – potrwa to około półtorej godziny. Studzimy je, obieramy ze skórek i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dorzucamy obrany i drobno starty chrzan. Następnie dodajemy do smaku cukier, ocet, sok z cytryny oraz sól. Całość dokładnie mieszamy. Ćwikłę przechowujemy w wyparzonym słoiczku, w lodówce do kilku dni.
Przepis na jajka faszerowane w skorupkach widoczne również na zdjęciu ---> tutaj
Przepis na jajka faszerowane w skorupkach widoczne również na zdjęciu ---> tutaj
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2KahqLiOuMNkHV3pNXsrAfIf3bhy-i-ljtEBPCVaqHPOztxPq_OoHjcdbSGs_vnPXVAzk3ZRP31PuhN0OTQdsCEC-NvYb4ryzQr0aDhzI2KPrK3nDFeDqsiGeUMOJFI_A3J3JLKLslK8/s1600/%C4%87wik%C5%82a.jpg)
Ćwikłę przygotowałam na sesję wielkanocną, którą wykonałyśmy razem z dziewczynami z magazynu Kocioł. Poniżej możecie obejrzeć zdjęcie przedstawiające jej finalny efekt. Więcej przepisów oraz propozycje dekoracji znajdziecie w czwartym numerze Kotła. Głównym fotografem sesji była Gosia z bloga Trawka Cytrynowa i to jej zdjęcia widzicie w tym wpisie. :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQl61px2NPd-HlY2JpjWHMF30g8tafkQdW5k8mAW9dSz82zpXTfSabSFCqafLB47cu7Oe6aLglpdDwj4ll2gdLbOLcSQkxgewnUK5tI3hvtzELrw2xR0oZr41f-m9Hd16VCzcwf0gIgvE/s1600/st%C3%B3%C5%82+wielkanocny.jpg)
0 komentarzy:
Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)