Krem ze szpinaku

By | 8 maja 2015 | 23:24 6 komentarzy
Za oknem nastała wiosna, więc pora by na naszych talerzach także zrobiło się zielono. W dzisiejszym wpisie w ramach "Projektu Zupa" mam dla Was krem szpinakowy z dodatkiem sera ricotta. Moją zupę szpinakową przygotowałam na bazie świeżego szpinaku. Jeśli nie macie do niego dostępu, możecie wykorzystać mrożony, choć polecam pofatygować się pobliski targ w poszukiwaniach świeżego! Zaś osoby, które krzywią się na samą myśl o szpinaku, pragnę uprzedzić, że zupa ta nie ma nic wspólnego z zieloną mazią, którą serwowali nam w przedszkolach. O tak, ja też to przeżyłam i przez większość swojego dzieciństwa nienawidziłam szpinaku. Dopiero z czasem odkryłam, że jego odpowiednie przyrządzenie gwarantuje wspaniałe doznania smakowe, a zatem gorąco polecam Wam tą zupkę.


Składniki:
  • około 1 kg świeżego szpinaku* 
  • 1,5 l bulionu jarzynowego lub drobiowego (z ugotowaną włoszczyzną w środku)
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 200 g sera ricotta
  • 20 g masła
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz
do podania:
  • śmietana
  • liście szpinaku
*mrożonego szpinaku używamy 500 g 

Przygotowanie:
Szpinak dokładnie płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody i pozbawiamy ogonków. Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy na głęboką patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy chwilę, aż się zeszkli. Czosnek lekko zgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i dorzucamy pod koniec smażenia cebuli. Dodajemy partiami szpinak i podgrzewamy przez kilka minut aż liście nieco zwiędną. 

Całość przekładamy do gorącego bulionu z ugotowaną włoszczyzną i ziemniakami. Grzejemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodajemy ser ricotta i blendujemy wszystko na krem. Ewentualnie podlewamy wodą, gdyby zupa wyszła zbyt gęsta. Całość doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą morską oraz pieprzem. Podajemy z łyżką śmietany i dekorujemy listkami szpinaku.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Cudownie zielona, energetyczna zupka :) Z pewnością smakowała wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! :) szpinak na nowo odkryłam jakieś dwa lata temu. ostatnio próbowałam dorwać świeży ale nie udało mi się, za to zaczynam szaleństwo ze szparagami, rabarbarem i kapuchą! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha!:-)

    Zapraszam do siebie na zupę tajską!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, prosty i lekki. Idealny na zbliżające się lato.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie, skorzystam wkrótce. Szczególnie, że szpinak ma tak wiele właściwości odżywczych.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcia :) Uwielbiam szpinak, więc każdy przepis sobie chomikuję :) ten również!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)