Kruchy placek z rabarbarem i truskawkami

By | 11 czerwca 2015 | 22:15 3 komentarze
Mam w tym roku wenę na sezonowe ciacha. Wyjątkowo podchodzą mi wszystkie placki, kruszonki oraz bułeczki :). Tym razem postanowiłam przygotować ciasto z rabarbarem i truskawkami. Co prawda w moim piekarniku ciężko dopieka się kruszonkę, bo nie mam opcji pieczenia z góry, ale i tak wyszło bardzo smacznie. A pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam przygotowywać ciasta kruchego. Teraz to jedno z moich ulubionych. Trzeba jedynie cierpliwości i odpowiedniej metody przygotowań, a na pewno się uda. 


Składniki:
spód:
  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
  • 600 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 80 g cukru
kruszonka:
  • 225 g mąki typ 500
  • 80 g cukru 
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g masła
dodatkowo:
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
  • cukier puder

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, cukier puder oraz ostudzone, roztopione masło. Całość rozcieramy palcami do uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku. Dno formy o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy kruszonkę. Dociskamy ją dłonią, aby powstał zwarty i równomierny spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekamy przez 15 minut, aż spód się lekko przyrumieni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia, ale nie wyjmujemy z foremki. 

Następnie truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekrajmy na pół. Rabarbar płuczemy i kroimy w nieduże kawałki. Wszystko mieszamy z cukrem i podgrzewamy w rondlu na wolnym ogniu przez kilka minut, do momentu aż truskawki i rabarbar puszczą sok. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Postępujemy analogicznie, jak w przypadku spodu. Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz ostudzone, rozpuszczone masło. Rozcieramy palcami do uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku. Odstawiamy. 

Podduszone truskawki i rabarbar odcedzamy od soku i przekładamy na kruchy spód posypany odrobiną bułki tartej lub kaszy manny. Wierzch obsypujemy kruszonką. Placek pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. pyszne ciacho do kawki :) muszę wreszcie zrobić jakieś ciacho z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najprostsze ciasta są najlepsze! Szczególnie te z sezonowymi owocami, uwielbiam. Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)