Marynowane grzybki

By | 20 września 2015 | 11:01 3 komentarze
W zasadzie nie ma jednego konkretnego sposobu na marynowanie grzybków. W każdym domu powstają one inaczej. Ich końcowy smak zależy przede wszystkim od proporcji wody oraz octu w zalewie, sposobu obróbki grzybków oraz zastosowanych przypraw. Warto zatem eksperymentować w kuchni i wypróbować jaki smak najbardziej Wam odpowiada. Ja swój przepis dostałam od mamy i zdecydowanie w najbliższej przyszłości nie zamierzam nic w nim zmieniać. Grzybki są idealne zarówno jako dodatek do kanapek, sałatek, jak i jako samodzielna zakąska podczas lekko zakrapianej imprezy ;)


Składniki:
(na około 15 słoików o pojemności 200 ml)
  • około 3 kg świeżych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki)
  • 4 cebule
  • gorczyca
  • ziele angielskie
zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1,5 łyżki cukru
Przygotowanie:
Na dnie umytych i wyparzonych słoiczków umieszczamy po łyżeczce gorczycy oraz kilka kulek ziela angielskiego. Obrane i oczyszczone grzyby zalewamy wodą, tak aby zakrywała tylko kapelusze. Zagotowujemy, następnie zmieniamy wodę i ponownie obgotowujemy przez 10 minut. Odsączamy na durszlaku i jeszcze gorące układamy w słoiczkach do ⅔ wysokości.

W osobnym garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, dodajemy pokrojoną w półkrążki cebulę, wsypujemy przyprawy. Gotujemy około 5 minut, aż cebule zmięknie. Gorącą zalewą zalewamy grzybki, tak aby w całości były zakryte. Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. Nie trzeba ich pasteryzować.

Z powyższego przepisu otrzymamy grzybki w bardzo łagodnej zalewie. Wedle własnych upodobań można zwiększyć ilość octu. 
Smacznego!


Ten oraz inne smakowite przepisy z wykorzystaniem grzybów znajdziecie w siódmym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).

3 komentarze:

  1. mamine marynowane grzybki zawsze najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grzybki marynowane, ale w tym sezonie nie włożyłam nawet jednego słoika :(

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)