Zupa szczawiowa

By | 11 września 2015 | 21:33 2 komentarze
Moja mama zawsze samodzielnie przygotowuje szczaw ze słoiczka. Dzięki niemu przez cały rok wszyscy domownicy mogą cieszyć się wyśmienitym smakiem szczawiowej. Wystarczy dobry bulion oraz zaledwie kilka łyżek szczawiu, aby wyszła nam mocno zielona, orzeźwiająca i kwaśna zupa. Jeśli lubicie ogórkową lub krem ze szpinaku, także szczawiowa Wam zasmakuje. Koniecznie podajcie ją z jajkiem oraz ryżem, bądź ziemniakami. Jeśli nie macie własnych przetworów ze szczawiu, możecie użyć kupnych. Nie polecam tylko szczawiu suszonego, bowiem nie ma on takiej mocy i zupa wychodzi na nim  mało wyrazista. Ze sklepowymi wyrobami w słoiczkach też bywa różnie. Zdarzyło mi się kupić kiedyś "prawie zieloną wodę" zamiast szczawiu - był tak mocno zmielony. Osobiście lubię jednak, kiedy kawałeczki listków pływają w zupie. :) 


Składniki:
wywar:
  • 300 g wędzonych żeberek
  • 2 skrzydełka drobiowe
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki 
  • kawałek selera
  • 1,6 l zimnej wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
szczawiowa:
  • 1 słoiczek szczawiu o pojemności 250 - 300 ml
  • 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu lub 3 surowe ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 łyżki stołowe gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
W garnku umieszczamy żeberka, skrzydełka oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz). Zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około godzinę, co jakiś czas zbierając szumowiny. W tym czasie myjemy i obieramy włoszczyznę. Jeśli do zupy dodajemy ziemniaki, wówczas również obieramy je i kroimy w kostkę. Po godzinie do wywaru wrzucamy włoszczyznę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.

W między czasie w rondelku roztapiamy masło, dodajemy szczaw ze słoiczka i podsmażamy przez kilka minut. Śmietanę łączymy z mąką, a następnie dodajemy do niej 2-3 łyżki gorącego wywaru. Mieszamy i wlewamy do garnka z pozostałą częścią zupy. Na koniec do całości dodajemy podsmażony szczaw. Zupę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Grzejemy jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu. 

Szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo i ryżem (jeśli wcześniej nie dodaliśmy ziemniaków). 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zupa szczawiowa jest wyśmienita w smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię szpinakową, ogórkową, ale szczawiowej niestety nie. Ta zupa to moja zmora z dzieciństwa :(

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)