Keks

By | 22 grudnia 2015 | 14:49 2 komentarze
Keks to jedno z moich ulubionych ciast ze względu na dużą ilość bakalii. Jest pyszny, aromatyczny i puszysty. Lubię go jeść nie tylko w ciągu Bożego Narodzenia, choć trzeba przyznać, że keks jest piękną ozdobą świątecznego stołu. Jego ogromną zaletą jest także krótki czas przygotowania. W dodatku długo utrzymuje swoją świeżość. Jeśli upieczecie go 2-3 dni przed Wigilią i odłożycie w chłodne miejsce owiniętego w ściereczkę, to po tym czasie będzie jeszcze smaczniejszy. Choć ciężko się powstrzymać od spróbowania, gdy tak pięknie się prezentuje. 

keks z bakaliami

Składniki:
(wszystkie w temperaturze pokojowej)
  • 230 g maki pszennej typ 550 + 1 łyżka stołowa
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 30 ml mleka
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g rodzynek
  • 80 g bakalii (u mnie: suszona żurawina, suszone morele, orzechy włoskie)
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 20 g kandyzowanej skórki cytrynowej
wierzch ciasta:
  • 5 stołowych łyżek cukru pudru
  • 2 stołowe łyżki wody
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 30 g kandyzowanej skórki cytrynowej
dodatkowo:
  • 50 ml wódki, rumu lub likieru
  • woda

Przygotowania:
Dzień przed upieczeniem keksa namaczamy rodzynki i żurawinę w wodzie z dodatkiem alkoholu np. rumu, wódki lub likieru.

Kolejnego dnia siekamy drobno: rodzynki, orzechy, żurawinę oraz morele. Umieszczamy je w miseczce. Dorzucamy skórkę pomarańczową oraz cytrynową. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy, aby wszystkie bakalie były w niej obtoczone. 

Mąkę przesiewamy wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę przez około 5 minut. Następnie obroty miksera zmniejszamy na najniższe i dodajemy kolejno po jednym jajku. Dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy połowę mąki i krótko mieszamy łyżką. Dolewamy mleko, dosypujemy resztę mąki i ponownie krótko mieszamy.

Na koniec dodajemy bakalie, dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej o wymiarach 20 x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 60 minut lub tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Ostudzone ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy w dość chłodne miejsce na dzień lub dwa. Przed podaniem keks dekorujemy lukrem i pozostałą częścią kandyzowanej skórki.

Lukier:
Cukier puder przesiewamy przez sito, łatwiej go wówczas rozetrzeć. Dodajemy do niego wodę oraz aromat pomarańczowy. Ucieramy za pomocą łyżki na gładką i jednolitą masę. Gotowym lukrem od razu dekorujemy ciasto.

Smacznego!

keks na święta

2 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)