Kajmak (dulce de leche)

By | 15 marca 2016 | 16:28 9 komentarzy
Kajmak można pozyskać w kuchni z różnych źródeł. Można użyć gotowego, kupionego w sklepie. Sama często korzystam z tego rozwiązania, gdy brakuje mi czasu na przygotowanie własnego. Można też uzyskać go przez długotrwałe gotowanie zamkniętej puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Istnieje też trzecia metoda. Polega ona na długotrwałym gotowaniu mleka i słodkiej śmietanki wraz z cukrem. We Francji i Wielkiej Brytanii produkt powstały na koniec nazywa się confiture de lait (konfitura z mleka). Natomiast w Ameryce Południowej określany jest jako dulce de leche. Także Portugalczycy mają na niego swoją nazwę: doce de leite i namiętnie wykorzystują go w swojej kuchni, do rozmaitych ciast i deserów. Wam również polecam jego przygotowanie. Zbliżają się Święta, zatem kajmak będzie doskonałym dodatkiem chociażby do wielkanocnego mazurka.
 
dulce de leche
 
Składniki:
  • 500 ml tłustego mleka
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu z grubym dnem oraz o dużej średnicy (z dużą powierzchnią parowania). Mieszamy je, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez kolejne 2-3 godziny, mieszając całość bardzo rzadko. Po tym czasie sprawdzamy, czy masa zaczyna się pienić, bo to oznacza początek karmelizowania. Wówczas wyciągamy wanilię, a całość mieszamy częściej, aby nie przywierała do dna. Kajmak jest gotowy gdy ma bursztynowy kolor i nie spływa z łyżki. 
 
Jeśli chcemy otrzymać bardziej gęstą i ciemniejszą masę, gotujemy ją przez kolejne kilkanaście minut. Gotowy kajmak przelewamy do słoiczka i ostudzamy (wówczas jeszcze odrobinę zgęstnieje), przechowujemy w lodówce.
 
Jak zgęstnieje i na powierzchni pojawi się skorupka, kajmak podgrzewamy z 1-2 łyżkami słodkiej śmietanki.
 
Smacznego!
 
domowy kajmak
 
Ten oraz inne smaczne przepisy z wykorzystaniem mleka znajdziecie w dziesiątym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).
 
https://issuu.com/dmk-kociol/docs/kociol_10_2016

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam kajmak! Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kajmak na zdjęciu wygląda jak pochodzący z puszki. Korzystam z powyższego przepisu już od wielu lat, jednak zapewniam, ze efekt jest inny niż na zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    Zapewniam, że kajmak ten nie pochodzi z puszki. Nie ma w nim ani grama grudki, jak w przypadku tych ze sklepu. Kajmak wyszedł mi bardzo gęsty, ponieważ naprawdę długo go gotowalam. Ponadto zdjęcia zostały wykonane nie tuż po ugotowaniu, tylko po uprzednim przechowywania w lodowce. Czy na pewno posiada Pani ten sam przepis? Może jednak nieco się od siebie różnią.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam kajmak wczoraj wieczorem z podwójnej porcji. Noc przeleżał w lodowce. Jest gęsty i ciągnący. W smaku rewelacja. Bedzie idealny do mazurka i 3 bita :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam :) czy mogę użyć śmietany 30%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, osobiście nie próbowałam. Ale obawiam się, że niższy procent zawartości tłuszczu, który często łączy się z odmienną konsystencją danej smietany, negatywnie wpłynie na proces gęstnienia dulce de leche.

      Usuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)