Baba de Camelo - portugalski deser karmelowy

By | 21 kwietnia 2016 | 22:49 5 komentarzy
Dzisiaj mam dla Was przepis na mój ulubiony, portugalski deser - baba de camelo, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza "ślinę wielbłąda". Nie wiem skąd taka nazwa, ponieważ nie przywodzi na myśl niczego dobrego, a jednak deser jest naprawdę pyszny! Podczas pobytu na Erasmusie jadłam go wielokrotnie, ponieważ zauroczył mnie swoją kremową konsystencją oraz karmelowym smakiem. Jego przygotowanie jest bardzo proste, zatem bardzo się cieszę, że mogę odtworzyć ten portugalski smak w domowym zaciszu. W oryginalnym przepisie do dekoracji używa się bolacha Maria, czyli ciasteczek Marii. Są one odpowiednikiem cienkich ciastek maślanych, a w Portugalii to chyba najpopularniejsze ciastka w kraju, bowiem stanowią bazę wielu narodowych deserów. Mnie udało się przywieźć kilka opakowań do Polski, ale jeśli nie jesteście w stanie ich zdobyć, możecie bez obaw zastąpić je herbatnikami lub innymi ciasteczkami maślanymi.  
 
baba de camelo portugalski deser karmelowy

Składniki:
(na 4-6 porcji)
  • 1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
do dekoracji:
  • 4-5 ciasteczek Marii, innych ciasteczek maślanych lub herbatników
  • kilka migdałów
Przygotowanie:
Masę krówkową umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do niej żółtka i miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta, a na jej powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
 
W osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu pianę przekładamy do mieszaniny z kajmaku oraz żółtek. Delikatnie mieszamy za pomocą łopatki, tylko do połączenia składników.
 
Gotową masę przekładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W tym czasie pudding nieco stężeje. Przed podaniem deser dekorujemy zmielonymi na pył ciasteczkami oraz posiekanymi migdałami.
Smacznego!

pudding karmelowy - baba de camelo

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie słyszałam o takim deserze :) Kusi! Bo uwielbiam kajmak ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. prosty, słodki i pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiejsze jajka jeść bez obróbki termicznej może się to źle skończyć podziwiam ludzi co jedzą jeszcze kogelmogel albo tego typu desery

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki deser jest prawdziwą ambrozją.
    Trzeba jedynie uważać z jakich jajek się go robi, żeby się nie pochorować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Deser pierwszy raz zjadłam w Portugalii i się zachwyciłam. Tam natomiast "puszka" masy kajmakowej to 390g, a u nas zazwyczaj puszka jest większa. Jajek natomiast też dodają 5. Zastanawiam się jak różnica w ilości kajmaku wpływa na smak. Tak czy inaczej, deser jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)