Koktajl bananowy z masłem orzechowym i preclami

By | 10 kwietnia 2016 | 18:43 2 komentarze
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkiego rodzaju koktajle oraz milkshakes. Najchętniej przygotowuję wersję z bananami, wzbogaconą także o inne dodatki. Latem w dzbanku blendera oprócz bananów lądują najczęściej truskawki oraz inne sezonowe owoce, a zimą są to głównie bakalie lub płatki owsiane. Tym razem przygotowałam koktajl bananowy w wersji bardziej deserowej, z lodami i górką bitej śmietany. Dla dodatkowego smaku dorzuciłam precle. Wyszło wyśmienicie! Zdecydowanie polecam Wam wypróbowanie tej wersji mlecznego szejka, ponieważ jest bardzo prosta w przygotowaniu oraz przez cały rok mamy bezproblemowy dostęp do wszystkich składników. ;)
 

Składniki:
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 banan
  • 2 gałki lodów śmietankowych
  • 6 precli
  • 1‐2 łyżki masła orzechowego
do dekoracji:

  • bita śmietana
  • plasterki banana
  • precle
  • posiekane orzechy ziemne

Przygotowanie:
W dzbanku blendera umieszczamy wszystkie składniki koktajlu. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do wysokiej szklanki. Dekorujemy bitą śmietaną, kawałkami banana oraz precli. Całość posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.

 
Smacznego!
Ten oraz inne przepisy na smakowite koktajle przygotowałam na wspólnej sesji zdjęciowej razem z Żanetą z bloga Cupcake Factory. Znajdziecie je w dziesiątym numerze Magazynu Kocioł. Gorąco zachęcam Was do lektury! (kliknij, aby przejrzeć magazyn). 


2 komentarze:

  1. Ja również uwielbiam takie shake i mam do nich ogromną słabość :) Twoja wersja wymiata! Choć nie wiem czy podołałabym całemu ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)