Tiramisu z truskawkami

By | 14 maja 2016 | 00:33 2 komentarze
Nie przepadam za deserami o smaku kawowym. Wyjątkiem od tej reguły jest tiramisu, choć nawet na nie muszę mieć wielką ochotę. Niemniej jednak aksamitny krem na bazie serka mascarpone przypadł mi do gustu już dawno, dawno temu. Z tego powodu lubię od czasu do czasu wyprodukować w kuchni jakąś wariację na temat tego włoskiego deseru. Aktualnie na pobliskich straganach wdzięczą się już truskawki, więc postanowiłam, że przygotuję tiramisu z ich udziałem. Oryginalne włoskie tiramisu bazuje przede wszystkim na kremie z surowych żółtek i mascarpone. Ja swoją wersję wzbogaciłam jeszcze dodatkiem bitej śmietany. Dzięki niej krem jest nieco bardziej puszysty. Muszę powiedzieć, że wersja truskawkowa jest równie smaczna, co klasyczny oryginał. W sezonie letnim można by tu wykorzystać także maliny lub inne owoce. ;)
 
tiramisu z truskawkami

Składniki:
(na 2-3 porcje)
 
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 80-100 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 36%
syrop truskawkowy:
  • 150 g truskawek
  • 3-4 stołowe łyżki cukru
  • 100 ml wody
dodatkowo:
  • podłużne biszkopty

Przygotowanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Odstawiamy.

Dwie lub trzy truskawki odkładamy do dekoracji. Pozostałą część myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki. Owoce umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie truskawki przecedzamy przez sito i odkładamy na bok, a powstały syrop przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostudzenia.

Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Białka wykorzystujemy w innym celu np. do przygotowania bezy lub zamrażamy je. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem pudrem na jednolitą, jasną i kremową masę (potrwa to około 7-8 minut).
 
Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo ubitą śmietanę z mascarpone. Najlepiej dodawać po łyżce, w kilku-kilkunastu sekundowych odstępach czasu, cały czas miksując całość na niskich obrotach. Gotowy krem odstawiamy na kilka minut do lodówki.
 
W pucharkach układamy na przemian nasączone w syropie truskawkowym biszkopty, krem oraz odcedzone truskawki. Wierzch deseru dekorujemy kilkoma kawałkami nienasączonych biszkoptów oraz plasterkami świeżych truskawek. Podajemy po schłodzeniu.
 
Smacznego!
 
truskawkowe tiramisu

2 komentarze:

  1. Wyśmienite to tiramisu.Truskawki idealnie pasuja;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! :) ja akurat jako kawosz lubię i kawowe desery :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)