Witajcie Kochani, wybaczcie ciszę na blogu przez ostatnich kilka dni. Miałam kilka spraw na głowie, a w dodatku walczyłam dzielnie ze swoją pracą magisterską. Długie godziny spędzone w Wordzie skutecznie zniechęcały mnie do wszelkiej pracy nad tekstem, także tej na blogu. Na szczęście mam już ten etap za sobą, więc z pewnością poprawi się częstotliwość publikowanych przeze mnie postów ;). Na przeprosiny za tak długą nieobecność podrzucam Wam przepis na coś słodkiego. Sezon na rabarbar niedługo będzie się kończył, wiec jeśli macie do niego dostęp, polecam Wam upieczenie tego pysznego placka.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaR5CvxMVqCUGH1rjWKyFjV_kanuXNHuJiM6hiiA5nqXWkkF8GH-VH_7F2BUuuS6ZReUt-c3KF8hLLuSRkyZlmrxCtXlFNYtoL71tUVmw6LUsr04Dv3237wr72WTmbW3oZu2dAG-s0BGk/s1600/DSC_0091a.jpg)
Składniki:
spód i wierzch ciasta:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 170 g cukru pudru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 3 stołowe łyżki mleka
- 2-3 stołowe łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
środek:
- 600 g rabarbaru
- 2 budynie waniliowe
- 700 ml mleka
- 80 g cukru
- 1 stołowa łyżka masła
dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól oraz masło. Całość siekamy nożem. Następnie dodajemy 3 żółtka, jedno całe jajko oraz mleko. Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części (jedna może być większa od drugiej, wówczas uzyskamy grubszy spód ciasta i cienki wierzch). Do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie krótko zagniatamy. Gotowe ciasto formujemy w dwie kule, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu część ciasta z dodatkiem kakao wykładamy na blachę o wymiarach 25 cm x 36 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekamy przez 15-20 minut. Drugą część ciasta chowamy do zamrażarki.
Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy obieramy z łyka i kroimy na małe kawałki.
Proszek budyniowy rozpuszczamy w 200 ml mleka, a pozostałą część zagotowujemy wraz z dodatkiem masła i cukru. Rozpuszczony w mleku budyń dodajemy do gotującego się mleka, mieszamy aż całość się połączy i zgęstnieje. Odstawiamy z ognia.
Na podpieczony spód wykładamy równomiernie rabarbar oraz wylewamy ciepły budyń. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta, wyjętą z zamrażarki. Całość pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 30-35 minut lub do momentu, aż wierzch ciasta będzie rumiany.
Gotowy placek po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuDNZhgkq4TY4HHBxIV7pbVGT26bIkuzp3YrHnx1_wIzJ2xas6T1GhZpZ1PAbr3xzoccFdqhVFDgdEovYOczgWiBkQoAH2_tLAF9HzNzJijW_3CIZ8O4DTY9ncVMNbIYE3jBdpnL2-tm4/s1600/DSC_0075.jpg)
budyń i rabarbar - lubię to połączenie :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam okazji połączyć rabarbar z budyniem i chyba właśnie mnie to natchnęło :) Wygląda pysznie!!! :)
OdpowiedzUsuń