W jedenastym numerze Magazynu Kocioł jednym z dwóch głównych bohaterów numeru jest piwo. Na jego bazie przygotowane zostały rozmaite potrawy, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Dokonując kulinarnej burzy mózgów, w ramach wspólnej sesji do magazynu, wspólnie z Kasią z bloga Gotuj z Kasią przygotowałyśmy różne rodzaje placków z udziałem piwa. Jakiś czas temu opublikowałam już przepis na pancakes na ciemnym piwie. Dzisiaj natomiast mam dla Was racuchy na bazie piwa pszenicznego. ;)
![racuchy na piwie racuchy na piwie](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiQ3pbtpRnu-lz5IaLt6LgGOh1P8XjRqC-KTx1fWMj4bNk2ZZAeiSGi7zLnIBAmqqh_bXE5Wwr5gcp1YiKmS3Pnsjbjh5KlKCM_fVXriBVkjHtmK10zBD2fx49BvsyxNqinu3V0HLKYr0/s1600/DSC_3010.jpg)
Składniki:
(na 25–30 sztuk)
![racuchy na bazie piwa racuchy na bazie piwa](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgV2a4kHrELa7bZWbT6AE9hKqBkKJBbe3gDX_Ch1pSqPykp3pnoWGQCeUZrAtYy32IVzZrOXecf5Wj_PG19Jghgq62-NaKYjLIKiePN_0CtVaj7CEsfFTM80Nx-_KAlnmBCZD1ElDLFnqQ/s1600/DSC_3006.jpg)
- 300 ml piwa pszenicznego
- 100 ml mleka
- około 350 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- ½ łyżki cukru
- 2 jajka
- sól
- 1–2 jabłka
- olej do smażenia
do podania:
- cukier puder
Przygotowanie:
Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i razem rozcieramy. Do garnka nalewamy mleko i podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące. Kilka łyżek dodajemy do drożdży roztartych z cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aż rozczyn podwoi swoją objętość.
Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i razem rozcieramy. Do garnka nalewamy mleko i podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące. Kilka łyżek dodajemy do drożdży roztartych z cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aż rozczyn podwoi swoją objętość.
Do pozostałej części mleka dolewamy piwo, wbijamy jajka i ubijamy przez chwilę za pomocą trzepaczki. Dodajemy sól, gotowy rozczyn oraz stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając. Gotowe ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. Najlepiej jeśli wolno spływa z trzepaczki, ciągnącym strumieniem.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto nabieramy łyżką i umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor, na średniej mocy palnika. Podajemy z cukrem pudrem.
Smacznego!
![racuchy na bazie piwa racuchy na bazie piwa](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgV2a4kHrELa7bZWbT6AE9hKqBkKJBbe3gDX_Ch1pSqPykp3pnoWGQCeUZrAtYy32IVzZrOXecf5Wj_PG19Jghgq62-NaKYjLIKiePN_0CtVaj7CEsfFTM80Nx-_KAlnmBCZD1ElDLFnqQ/s1600/DSC_3006.jpg)
![]() |
Fot. Kasia Sieradz |
A tak prezentują się wszystkie placki na bazie piwa, które przygotowałyśmy. Przepisy na nie znajdziecie w jedenastym numerze Magazynu Kocioł. Gorąco zachęcam Was do lektury! (kliknij, aby przejrzeć magazyn).
![]() |
Fot. Kasia Sieradz |
Super przepis, racuchy wyglądają bardzo apetycznie. Na śniadanko znakomite.
OdpowiedzUsuńna leniwe niedzielne śniadanie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńAle smakołyki:) piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńcoś nowego jeszcze nie widziałam wersji z piwem.
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie, pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com