Śmietanowiec lub inaczej zwany Galaretkowiec, czy też Kryształek, to delikatna i lekka pianka śmietankowa z dodatkiem kolorowych galaretek. Deser ten przygotowuje się bardzo łatwo, bowiem nie wymaga on pieczenia. Galaretkę umieszczamy zarówno na wierzchu Śmietanowca, jak i wewnątrz niego, co nadaje mu niezwykle efektownego wyglądu. Latem możemy dodatkowo udekorować go sezonowymi owocami - malinami, truskawkami itp. Mój Śmietanowiec został przygotowany w misce i bez spodu, lecz bez obaw można wykonać go również w tortownicy, wylewając masę śmietanową z galaretkami na uprzednio upieczonym biszkopcie.
![kryształek kryształek](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj45xyXJvGHFmpyBxKTL5mlSVIAdWvaiI9hougZLuIW3XxXrTMoxEm8hz-DFk_OJMuDGiQsIFIkRQG3p08EKAPZ5DIrvsblZkx6cjp_pWEvi235eK3QDtX89N7lGEkusOQE-PbTXacQipA/s1600/kryszta%25C5%2582ek.jpg)
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: ok. 5 godzin
Składniki:
- 500 g śmietanki 30-36%
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 80-100 g cukru pudru
- 1 l gorącej wody + 85 ml do rozpuszczenia żelatyny
- 15 g żelatyny
- ½ opakowania galaretki o smaku truskawkowym
- ½ opakowania galaretki o smaku gruszkowym
- ½ opakowania galaretki o smaku cytrynowym
- ½ opakowania galaretki o smaku owoców leśnych
Przygotowanie:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w ok. 250 ml gorącej wody, studzimy, przelewamy do osobnych, prostokątnych pojemników. Ok. ⅓ galaretki gruszkowej wlewamy do przezroczystej miski o pojemności 1,5 l. Miskę oraz pojemniki z galaretką odstawiamy do lodówki, do momentu, aż galaretki stężeją.
Stężałe galaretki z pojemników kroimy w kostkę. Śmietankę ubijamy na sztywno razem cukrem pudrem. Dodajemy do niej kwaśną śmietanę. W osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę w 85 g gorącej wody. Dodajemy do niej 3-4 łyżki masy śmietanowej, mieszamy trzepaczką, a następnie dodajemy do pozostałej masy śmietanowej i dokładnie mieszamy. Na końcu wrzucamy kostki galaretek.
Masę śmietanową przelewamy do miski z galaretką gruszkową, odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godz. do stężenia. Przed podaniem miskę ze śmietanowcem zanurzamy na ok. 2-3 s w gorącej wodzie i delikatnie podważając przekładamy go na paterę.
Smacznego!
Wskazówki:
- Deser ten można przygotować również na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego.
- Na wierzchu tężejącej masy śmietanowej można wyłożyć okrągłe biszkopty, które po wyjęciu Śmietanowca z miski utworzą spód.
![śmietanowiec śmietanowiec](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtMH9Kqe5dDg9cda0a_3HMYB-L-ewnkL5Lyc0Kgcew2CbPgF-ec-DqSkyV8osf0UZDj50k05sR7PmsecW9EOdIb5cgrdqSCs0D2__fRjnZbQKG3okIxqOThTP16sns8dkTSp14XC8uHOc/s1600/%25C5%259Bmietanowiec.jpg)
Ten oraz inne przepisy na smaczne wykorzystanie śmietany znajdziecie w piętnastym numerze Magazynu Kocioł. Gorąco zachęcam Was do lektury! (kliknij na okładkę, aby przejrzeć magazyn).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIZavC-52Z_NFnPJ18y_IsJqiKFPxFFjDO7OS6l6tbOM1YnERYhODECD9R2TPL8AsuBM11aN-alTDNKtbeUjFjYn2UBuEuE3rq9Gp0iCwAcW9R2t_4mGORgjUX2Hckq_x9xEHmsxntIA8/s640/okladka_mala.jpg)
moje naaaaaaaj!!!! :) od dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho/ deser :)
OdpowiedzUsuńCoś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam słodkości :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://www.mecooks.com