Tarta ze szpinakiem, bakłażanem i suszonymi pomidorami

By | 22 maja 2013 | 20:59 13 komentarzy
Na wstępie chciałam przeprosić za małą aktywność na blogu. Ostatnio brakuje mi czasu na blogowanie i gotowanie. Kiedy znajdę już wolną chwilę pomiędzy zaliczeniami i projektami, to spędzam ją raczej z moim Połówkiem lub znajomymi aniżeli przed komputerem. ;) Myślę, że rozumiecie i wybaczycie mi moją nieobecność tutaj. Niemniej jednak kiedy przechadzam się między stoiskami na targach i w sklepach moje oko cieszą szparagi, rabarbar, pierwsze truskawki....oj pora nadrobić zaległości w kuchni ;).

No a dziś wytrawna tarta... ;) efekt sprzątania szafek i lodówki, czyli jak zawsze w takich przypadkach - bardzo smaczny!



Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1/4 kostki fety
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • łyżka przyprawy bułgarskiej
    (płatki czerwonej i zielonej papryki, płatki suszonej cebuli, płatki chilli)
  • sól, pieprz
  • 6 - 8 suszonych pomidorów Skworcu 
  • 5  dużych plastrów bakłażana
  • odrobina startego żółtego sera
 
Przygotowanie:
Plastry bakłażana solimy z obu stron,  zostawiamy na 30 minut, następnie płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy. (Taki zabieg sprawi, że bakłażan nie będzie gorzki).  Mrożony szpinak wykładamy na rozgrzaną patelnię i czekamy aż się rozmrozi. Dokładamy łyżkę masła i dusimy na wolnym ogniu przez 5-10min. Następnie dodajemy fetę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i czekamy aż feta ładnie połączy się ze szpinakiem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą bułgarską i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto francuskie przekładamy do foremki na tartę. Wystające poza formę kawałki ciasta odkrawamy i obkładamy nimi krawędzie tarty dookoła, tak by powstały grubsze brzegi - jak przy klasycznej tarcie z kruchego ciasta. Ciasto smarujemy farszem ze szpinaku i fety. Na górze układamy plastry bakłażana, suszone pomidory oraz posypujemy startym serem. Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Cieszę się, że do nas wracasz :) Tarta wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie moje smaki, ale dla gości czemu nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poczekamy :) nic sie nie stresuj. A tarta pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie że wróciłaś:) ja też ostatnio mam sporo na głowie i mnóstwo zaliczeń,więc różnie na bloga wchodzę, a tarta fajna:D

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe połączenie:) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna propozycja:) Wymieniamy się po kawałku? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię tarty,Twoja musi być smaczna,na taką wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. smacznie wygląda, bardzo lubię tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być coś pysznego:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej!
    Nominowałam Twojego bloga w zabawie blogowej- 11 pytań więcej szczegółów na mojej stronie:

    http://bibelotyiszpargaly.blogspot.com/

    zapraszam i miłej zabawy ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jaka pyszna tarta,i suszone pomidory i bakłażan, same wspaniałości ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. wypróbuje też Twoją tartę z bakłażanem, ostatnio robiłam ale w cieście fillo mmmm gorąco polecam http://mieszak.pl/recipe_controller/show_recipe/3218

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)