La Coppa Mascarpone (Domowe lody z mascarpone bez maszynki)

By | 26 sierpnia 2013 | 00:49 36 komentarzy
Miewacie swoje małe uzależnienia w czasie zakupów? Ulubiony batonik lub ulubiona paczka landrynek z jednego, konkretnego sklepu? Ja mam takie uzależnienie, bo zawsze gdy wchodzę do znanej sieci sklepów na L., muszę wyjść z małym, niebieskim pudełeczkiem lodów o smaku serka mascarpone, które oblane są sosem z owoców leśnych i posypane wiórkami czekolady. Nie zdarzyło się chyba, że opuściłam sklep bez nich... chyba, że z powodu braku w asortymencie. I tak, pewnego popołudnia postanowiłam przenieść ulubiony smak do lodów w domowej wersji. Wyszły kremowe, puszyste.. dokładnie takie jak chciałam, bo smakowały nawet lepiej niż te sklepowe. ;)

Składniki:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100g cukru pudru
do podania:
Przygotowanie:
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do momentu aż stanie się gęsta, ale nie całkiem sztywna. Dodajemy do niej stopniowo serek, ubijając na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy. Całość przekładamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika na 4h.  W ciągu tego czasu, lody mieszamy co 30 min, aby nie były zbite i nie miały kryształków lodu. Gotowe lody nakładamy do pucharków. Polewamy syropem owocowym i dekorujemy wiórkami czekolady. Smacznego!

36 komentarzy:

  1. lody z mascarpone na pewno smakowały przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś jadłam lody z mascarpone, ale z Biedronki - były pyszne. Też lubię odtwarzać w domu smaki - brzmi smakowicie:) A co do marek sklepowych to hmm mam parę ulubionych produktów, które są tylko w konkretnych sklepach i też wtedy ciężko mi się obejść bez nich:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Dałabym się za takie pokroić ;) Musiały smakować rewelacyjnie. Zresztą, co ja będę gdybać. czas samemu zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ale to musi być dobre! Jeśli ma w sobie mascarpone, od razu zamawiam porcję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam mascarpone, zawsze mam go w lodówce....
    smaka mi narobiłaś, nic, jak iść do kuchni....

    OdpowiedzUsuń
  6. znakomiteeee:) ależ mi narobiłaś smaku mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  7. Telepatia, też parę dni temu pisałam o lodach z L. i też publikowałam przepis na swoją wersję :D Pyycha, Twoje też na pewno pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie domowe lody muszą być pyszne. Ja jestem za leniwa by je mieszać co 30 minut. Więc wybrałam przepis bez mieszania, który miał być prosty i miał zagwarantować sukces i ....lody totalnie mi nie wyszły . Więc zraziłam się i już nie będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mam blisko siebie sklepów na "L", więc nie wiedziałam, ze są tam lody o smaku mascarpone. Jednak Twoja propozycja mi tak przypadła do gustu, że zrezygnuję z zakupów i zrobię wg Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie mam blisko siebie sklepów na "L", więc nie wiedziałam, ze są tam lody o smaku mascarpone. Jednak Twoja propozycja mi tak przypadła do gustu, że zrezygnuję z zakupów i zrobię wg Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oooo super lody :) jak bez maszynki to wprost idealne dla mnie (bo jej nie posiadam hehe)

    OdpowiedzUsuń
  12. lody z takich składników muszą być pyszne:) prezentują się pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam dziś te lody, tylko mam wątpliwość co do mieszania a mianowicie czy trzeba mieszać co 30 min w ciągu 4h od wstawienia, czy po upływie 4h?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lody należy mieszać co 30 minut, od momentu wstawienia ich do zamrażarki , czyli w ciągu 4h, po to aby były mniej zbite.

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedz:) mieszałam te lody, ale i tak zrobiły się bardzo twarde. może to kwestia temperatury w zamrażarce.Pozdrawiam

      Usuń
    3. Całkiem możliwe. Wiadomo, że ręczne mieszanie nie zastąpi też idealnie maszynki do lodów. Gdy robiłam wersję kakaową i też wyszły mi bardziej zbite, przed podaniem wyjmowałam na kilka minut z zamrażarki, wówczas się dobrze nakładały łyżką do lodów.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. A czy można zwiększyć ilość śmietany(mam 330ml),a serka zostawić tyle ile jest, czy wtedy konsystencja lodów się zmieni,?

    OdpowiedzUsuń
  15. Powiem szczerze, nie próbowałam, Gdy będę przygotowywać kolejne lody, wezmę to pod uwagę. Aczkolwiek myślę, że warto spróbować, może wówczas wyjdą mniej zbite.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam właśnie i są pyszne, polecam! Część zamroziłam w foremkach z patyczkiem (dla dzieci), a resztę wrzuciłam do maszynki do lodów i pięknie się zamroziły. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :). Można się ze mną dzielić zdjęciami przygotowanych potraw. Chętnie obejrzę.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Ja też zrobiłam z wiórkami gorzkiej czekolady, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze, że smakowały ;) Zachęcam do przesłania zdjęć smakiempisany@gmail.com

      Usuń
  18. Przepis wygląda na bardzo fajny, a lody na zdjęciach są obłędne. Z niecierpliwością czekam na okres letni, w którym z pewnością do tego przepisu jeszcze wrócę :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Lody super. Najlepszy, najprostszy przepis. Najmniej składników. Ja zrobiłem z musem bananowy i kakaowe. Z każdej porcji którą zrobiłem przed wyłożenie do pojemników wyżarłem pół. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Proste. Najmniej składników. Ja zrobiłem z musem bananowym i kakaowe. Zanim włożyłem do pojemników to po pół porcji powyżerałem. Pyszne.😆

    OdpowiedzUsuń
  21. Lody pyszne <3 polecam bardzo smaczne i prosty przepis ja dodałam jeszcze do nich konfiturę Łowicz truskawkową :D

    OdpowiedzUsuń
  22. U mnie dzieciaki (syn i bratanice)co drugi dzień wołają o nowe. Ale dziadkowie już wieczorem pytają się o nowe. 😆 ostatnio robiłem z masą krówkową , mlekiem kokosowym . Oprócz tego daje zielony ekspandowany orkisz i wychodzą o smaku bikwitu.

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie takiego prostego przepisu szukałam! Z obiadu został mi mus truskawkowy i dodałam go do lodów. Były pyyyyyyyyyszne �� dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobi£am wczoraj i są przepyszne.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłem lody wg przepisu - wyszły super 😊 Sok malinowy i starta czekolada gorzka dają radę jako dodatki. Jak lody są zbyt zmrożone (np. na drugi dzień) to trzeba je przełożyć do lodówki na 20-30min przed podaniem. Pozdrawiam,
    Sławek

    OdpowiedzUsuń
  26. Do lodów dodałam prażone wiórki kokosowe i wyszły genialne.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)