Pizza con la pasta (Makaronowa pizza) - Włochy

By | 26 września 2013 | 17:39 11 komentarzy
Drodzy Czytelnicy, przez najbliższych kilka dni na blogu będzie królował makaron, ponieważ biorę udział w konkursie. Tym wpisem rozpoczynam swoją kulinarną podróż po Europie, w którą mam nadzieję, wybierzecie się wraz ze mną. Startujemy we Włoszech, ojczyźnie makaronu. Następnie przechodzić będziemy przez kolejne kraje Europy, łącząc tradycyjne smaki oraz potrawy danego regionu z makaronem. Wszystkie drogi zaprowadzą nas do Polski, bowiem to właśnie naszym, ojczystym daniem z dodatkiem makaronu zakończymy konkursowy szlak przepisów. Jeszcze nie obrałam dokładnej trasy, ale przecież nieplanowane podróże bywają ciekawsze, dlatego zachęcam do śledzenia moich kulinarnych poczynań. 

A zatem -
stacja I Włochy - Pizza con la pasta. Kuchnia włoska kojarzy mi się przede wszystkim z dwoma rzeczami: pizzą i makaronem, dlatego postawiłam  przygotować wariację na temat ich obu. W roli głównej występuje tutaj makaron coquillettes (polskie 'kolanka'). 



Składniki:
  • 250g makaronu coquillettes (kolanka)
  • 2-3 łyżki masła
  • 150g startej mozzarelli 
  • 50g startego parmezanu
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mleka
  • 150g gęstej śmietany 18%
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • pół łyżeczki estragonu
  • 150-200g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek dymki
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pęczek koperku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Odsączamy i mieszamy z łyżką masła. Mrożony szpinak grzejemy na patelni aż całkiem odparuje z wody, a następnie wciskamy do niego 2 ząbki czosnku. Gotowy szpinak mieszamy z makaronem. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jaja wraz z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i estragonem oraz dodajemy 2/3 porcji mozzarelli. Dymkę, pietruszkę i koperek myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, siekamy w drobną kostkę i wrzucamy do masy jajecznej. Wszystko dokładnie mieszamy. Dużą i płaską patelnię, natłuszczamy pozostałym masłem i rozgrzewamy. Makaron przekładamy równomiernie na patelnię, dociskamy i zalewamy masą serowo-jajeczną. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 15min aż jaja się zetną. Po tym czasie całość posypujemy resztą tartej mozzarelli oraz parmezanem. Przykrywamy i czekamy aż ser się stopi. Gotową pizzę makaronową możemy udekorować świeżą zieleniną. Podajemy ją natychmiast po przygotowaniu, krojąc w trójkąty. Smacznego! 







11 komentarzy:

  1. wygląda super! tylko ja nie jestem fanką szpinaku :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda i świetnie smakuje:)czekam na kolejne makaronowe przeboje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł!:) makaron uwielbiam - to zawsze dobry patent na szybki i smaczny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne! Trzymam kciuki za Twoją makaronową podróż :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę kiedyś taką sprawić sobie na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  6. ekstra wygląda ;) podwójnie Włoska pizza ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. to ja się wpraszam do ciebie na taki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smaczne danie, zapraszam sie na talerz makaronowej pizzy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaczna i naprawdę ciekawa kolorystycznie pizza. Zdecydowanie trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)