Klasyka polskiego stołu - Zupa mleczna z makaronem

By | 14 października 2013 | 09:38 16 komentarzy
Dzisiejszym wpisem kończę swoją kulinarną podróż po Europie. Była to naprawdę ciekawa wycieczka, odkrywająca nowe smaki, pokazująca wyśmienite i czasem zupełnie nowe oblicze makaronu. Wspólnymi siłami przebrnęliśmy przez Włochy-Szwajcarię-Francję-Belgię-Niemcy (klikając w nazwę kraju, przejdziesz do przepisu) i dziś docieramy do Polski. W polskiej kuchni makaron jest powszechnie używany. Znajdziemy go w łazankach, kluskach z makiem, a także zupach (pomidorowej, borowikowej, rosole). Są jednak takie potrawy, których smak i zapach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Zupa mleczna... danie, które każdy zna. Jedni lubią, inni nienawidzą, bo przypominają im się posiłki w przedszkolnej stołówce. Ja pamiętam zupę mleczną z zacierkami w wykonaniu mojej babci. Co prawda zacierek nie lubiłam, ale chętnie wcinałam dokładkę zupy mlecznej.


Słodka, gęsta i sycąca zupa przez lata była jednym z podstawowych dań w barach mlecznych. Dlatego na podsumowanie makaronowej podróży mam dla Was przepis na prostą zupę mleczną z makaronem... pachnącą wanilią, rozgrzewającą, przypominającą lata beztroski... 

 Makaronowa podróż po Europie - stacja VI Polska - Zupa mleczna z makaronem
 

Składniki:
(na 1 porcję)

  • 400 ml mleka
  • 35g makaronu Stelle (gwiazdki)
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 żółtko
Przygotowanie:
Makaron gotujemy ze szczyptą soli, zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 8 minut). Następnie odcedzamy go i przelewamy zimą wodą. Mleko gotujemy z esencją waniliową na wolnym ogniu, uważając aby go nie przypalić. Żółtko ucieramy  z cukrem waniliowym na kogel mogel. Do kogla mogla dolewamy kilka łyżek gorącego mleka, mieszamy i dolewamy do garnka z pozostałą częścią mleka. Całość mieszamy, zagotowujemy i podajemy z przygotowanym wcześniej makaronem. Smacznego!

 


16 komentarzy:

  1. moje córki taką zupke lubią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to taki smak dzieciństwa, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Nie nazwę tego smakiem dzieciństwa, bo po raz pierwszy jadłam to 2 lata temu, ale zdecydowanie to uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie zupki :) fajny makaron !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ przypadek, właśnie podobną zupkę zrobiłam sobie wczoraj na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ah, które polskie dziecko jej nie jadło? ale na pewno nie w takiej pysznej wersji jak ta ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przypominają mi się śniadania mojej babci :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smak dzieciństwa, do którego i ja ostatnio mialam ochotę wrócić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojaaaaa! Zjadłabym na kolacje, gdyby nie późniejsze wyrzuty sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój smak dzieciństwa !! :)

    http://domowe-wypieki.com/tort-oreo/

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny wpis, to danie kojarzy się z dzieciństwem i prawdziwą, domową kuchnią. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)