Trufle dyniowo-czekoladowe

By | 26 listopada 2013 | 23:47 8 komentarzy
Dzisiaj mam dla Was przepis jeszcze bardzo jesienny, mimo że za oknem pojawiły się pierwsze płatki śniegu... Przepis ten stworzyłam specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody w ramach konkursu organizowanego przez tą markę . Może  zaskoczy  Was fakt, że do piwa przygotowałam deser, lecz właśnie rozpływające się w ustach trufle doskonale tutaj pasują. Słodkie aromaty piwa oraz jego burgundowa barwa przywodzą na myśl ostatnie ciepłe dni jesieni. Ja podczas jesieni najbardziej lubię dynię, a także kubek gorącej czekolady i czytanie książki pod ciepłym kocem ;). Idąc tymi skojarzeniami pojawiły się trufle... słodkie, urocze kuleczki, gdzie gwiazdą jest dynia, orzechy oraz oczywiście czekolada :).


Składniki:
  • 250 g zmielonych herbatników
  • kawałek strucli z owocami lub innego "wczorajszego" ciasta
  • 1 szklanka zmielonych orzechów
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 stołowa łyżka kawy
  • ½ szklanki groszków czekoladowych
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • 150 g purée z dyni
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 150 g masła 
  • kolorowe posypki, kakao, cukier puder - do obtoczenia trufli
Przygotowanie:
Czekoladę oraz groszki czekoladowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem, mieszając od czasu do czasu. Herbatniki, pokruszoną struclę, orzechy, cukier puder i kawę mieszamy w dużej misce.  Następnie w rondelku na małym ogniu grzejemy puree z dyni oraz przyprawy (imbir, goździki i cynamon). Dokładnie mieszamy i gotujemy 5-6 min.

Po tym czasie dodajemy  śmietankę. Mieszamy aż zawrze. Następnie do strucli i herbatników dodajemy dynię ze śmietanką i przyprawami oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je wedle uznania: w kolorowych posypkach, kakao, cukrze pudrze, orzechach, wiórkach kokosowych itp. Gotowe trufle układamy w papilotkach i wstawiamy do lodówki. 

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Pyszności.Jak widzę takie trufle czekoladowe,to przypominam sobie mój pobyt we Francji i smak nawet nie oryginalnych trufli,a właśnie czekoladowych.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie domowe trufelki idealne na podarunek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana ciasto to się raczej u mnie nie zabłąka w lodówce,puree z dyni też nie mam,ale trufle wspaniałe i muszę obmyślić czym by tu zastąpić brak w.w. składników:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje zdjęcia mnie urzekają, a trufle były pyszne....

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)