Kurczak w orientalnym sosie podany ze szparagami w cieście

By | 29 kwietnia 2014 | 17:42 7 komentarzy
Swoją przygodę ze szparagami rozpoczęłam w zeszłym roku, ponieważ wtedy zjadłam je po raz pierwszy. To danie również przygotowałam rok temu, (stąd niezbyt udane zdjęcia) lecz jakoś wcześniej nie doczekało się publikacji. Teraz sezon na szparagi znów się zaczyna, więc może ktoś z Was skusi się na tą potrawę lub na samo wykonanie szparagów w cieście. Myślę, że podane w duecie z jakimś ciekawym sosem, także smakowałyby wybornie.


Składniki:
szparagi w cieście:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 150 ml jasnego piwa
  • 1 jajko
  • szklanka mąki* + mąka do obtoczenia szparagów
  • sól, pieprz cayenne
  • olej do smażenia
kurczak w orientalnym sosie;
  • około 500-600 g piersi z kurczaka
marynata:
  • 1 duża cebula
  • dymka z zieloną częścią
  • dwu centymetrowy korzeń imbiru
  • sok wyciśnięty z dwóch limonek
  • 2 małe ostre papryczki
  • 1 łyżka stołowa ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • (można użyć ziarenek i roztłuc je w moździerzu)
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • szklanka oliwy z oliwek
dodatkowo
  • 150 ml bulionu warzywnego/drobiowego
  • opcjonalnie stołowa łyżka mąki
  • garść posiekanej kolendry
  • 1 ugotowana marchewka**
  • sól, pieprz
* użyłam szklanki o pojemności 250 ml
** można pominąć ten składnik, ja dodałam ponieważ marchewka została mi po przygotowaniu innego dania


Przygotowanie:
 
szparagi:
Do miski wlewamy piwo i wbijamy jajko. Delikatnie ubijamy trzepaczką. Nieustannie mieszając dodajemy mąkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem cayenne Gotowe ciasto powinno być dość gęste, podobne do naleśnikowego, więc w razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę mąki lub piwa, aby uzyskać właściwą konsystencję. Do dużego, głębokiego garnka (jego średnica musi być większa niż długość szparagów) nalewamy olej do ok. 5-6 cm wysokości i rozgrzewamy go. W tym czasie szparagi myjemy, osuszamy i usuwamy zdrewniałe końce. Szparagi najpierw obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. Ważne jest, aby w garnku nie umieścić zbyt wielu szparagów w jednym momencie, ponieważ się posklejają. Szparagi w cieście smażymy z każdej strony na ciemnozłoty kolor. Gdy są gotowe, wyciągamy je cedzakiem i osączamy z tłuszczu na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym.

kurczak:

Kurczaka płuczemy pod zimna wodą, dzielimy na kilka mniejszych części i lekko rozbijamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczach. Cebulę i dymkę obieramy, siekamy w drobną kosteczkę. Papryczki myjemy i drobno siekamy. W misce umieszczamy pozostałe składniki marynaty. Dodajemy posiekane warzywa oraz starty imbir, a następnie całość blendujemy aż będzie mieć gładką konsystencję. Kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 30 minut, jednak im dłużej tym lepiej. Po tym czasie kurczaka wyciągamy (marynaty nie wyrzucamy, ponieważ przyda się do zrobienia sosu) i smażymy z obu stron na patelni grillowej aż się ładnie przyrumieni. Przygotowujemy sos. Marynatę umieszczamy w rondelku i grzejemy na wolnym ogniu bez przykrycia. Gdy się zagotuje, podlewamy ją bulionem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i grzejemy na wolnym ogniu jeszcze przez 5-10 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy zagęścić go łyżką mąki (Mąkę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i dokładnie mieszamy, aby nie powstawały grudki. Gotową zawiesinę dodajemy do sosu. Mieszamy do momentu aż sos się ponownie zagotuje i zagęści). Do gotowego sosu dodajemy posiekaną kolendrę oraz drobno pokrojoną ugotowaną marchewkę. Mieszamy i wyłączamy płomień. Gotowego kurczaka i sos podajemy z przygotowanymi wcześniej szparagami. Smacznego!


Szparagi

7 komentarzy:

  1. Super, trochę zabawy, ale przypuszczam, że warto :) Ja w sezonie jem szparagi codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis :) a ja też szparagi w tamtym roku poznałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie! Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowe podanie szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na obiad na pewno zrobię rodzince :D

    Zapraszam:
    www.cojapieke.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda intrygującą. Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)