Napój arbuzowy

By | 17 sierpnia 2014 | 23:43 4 komentarze
Niemal z każdego sklepu można przytaszczyć do domu ogromne kule, wypełnione słodkim, różowym miąższem. Sezon na arbuza w pełni! Jednak zawsze zjadam tylko kilka kawałków i kiedy nie mam już siły na więcej, staram się go w jakiś sposób przetworzyć. Najprostszym rozwiązaniem jest przepyszny i orzeźwiający napój arbuzowy. :)


Składniki:
  • około 1 kg miąższu z arbuza (waga bez skórek)
  • 300 ml wody niegazowanej
  • 2 łyżki stołowe miodu rzepakowego
  • sok z połowy cytryny
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:
Mocno schłodzonego arbuza obieramy ze skórek, pozbawiamy pestek i kroimy w dużą kostkę. Umieszczamy go w kielichu blendera razem z wodą, miodem, miętą i sokiem z cytryny. Dokładnie miksujemy. Gotowy napój przecedzamy przez sito, aby oddzielić resztki miąższu i ewentualne pestki, których nie zdołaliśmy wcześniej usunąć. Przed podaniem napój schładzamy w lodówce przez około godzinę. Podajemy w szklankach z kawałkami arbuza, plasterkami cytryny lub kostkami lodu. Smacznego! 



Letnie Orzeźwienie 2014

4 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)