Lody krówkowe (trzyskładnikowe, bez maszynki)

By | 10 września 2014 | 22:20 6 komentarzy
Lubię jeść lody o każdej porze roku... taki nawyk wyniosłam z dzieciństwa, że jadam je nawet gdy za oknem panują ogromne mrozy, sięgające -20 stopni. W rodzinie mawiają, że moje zamiłowanie do tego mrożonego deseru wzięło się stąd, że moja mama jadła domowe lody serwowane przez babcię, gdy była ze mną w ciąży. Nie wiem ile w tym prawdy, aczkolwiek jadłam lody jako dziecko, podczas gdy rodzice ciągnęli sanki ze mną w środku, jem  i teraz, wlepiając oczy monitor.  Nie powinno zatem nikogo dziwić, że pomimo zbliżającej się jesiennej aury na blogu serwuję Wam lody. :)


Składniki:
  • puszka masy krówkowej (400 g)
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 2 łyżki stołowe mleka 

Przygotowanie:
Masę krówkową przekładamy do rondelka, dodajemy do niej 2 łyżki mleka i delikatnie podgrzewamy, mieszając trzepaczką. Pod żadnym pozorem nie doprowadzamy masy do wrzenia. Powinna być tylko lekko ciepła, aby jej konsystencja zrobiła się bardziej aksamitna. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę na sztywno bez dodatku cukru, ponieważ masa krówkowa jest bardzo słodka (poradnik jak ubijać kremówkę -> tutaj). Ubitą śmietanę dodajemy stopniowo do masy krówkowej (masa nie powinna być zbyt ciepła, ponieważ śmietana się zwarzy) i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Całość przekładamy do foremek na lody i mrozimy przynajmniej przez 4h. Lody można zamrozić też w jednym, większym pojemniku z pokrywką, przeznaczonym do umieszczenia w zamrażarce. Wówczas należy je mieszać co pół godziny od momentu wstawienia, przez okres 4-5 h. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Ja lody też mogę jeść w każdej porze roku i nieżaleznie od pogody ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne lody :) ja głównie jednak jem w sezonie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis - z pewnością są przepyszne

    pozdrawiam serdecznie
    Marcelka Fashion
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, krówkowe muszą być pyszne :)
    Mi Dziadek kupował lody w środku zimy, a Babcia go zawsze za to strofowała ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)