Ziemniaki w indyjskim sosie

By | 24 listopada 2014 | 21:42 6 komentarzy
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który przygotowałam na Wieczór Kuchni Indyjskiej. Ziemniaki w indyjskim sosie były uzupełnieniem ryby w sosie makhanwala, którą prezentowałam wcześniej na blogu. Dzisiejsza potrawa jest również bardzo prosta w przygotowaniu. Po umieszczeniu wszystkich składników na głębokiej patelni, praktycznie robi się sama. Jeśli lubicie kuchnię ze wschodniej półkuli, to danie zdecydowanie będzie Wam smakować. Gdy użyjecie małych ziemniaków, pozostawcie je w całości. Jeśli kupicie większe, pokrójcie je na mniejsze kawałki. Możecie je obrać lub pozostawić w mundurkach, choć osobiście polecam ich obranie. Dzięki temu ziemniaki wchłoną więcej aromatów potrawy. 

ziemniaki w indyjskim sosie

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 60 ml oleju
  • 2 cebule, posiekane w kostkę
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 ml jogurtu naturalnego 
  • 1 pomidor 
  • 1 łyżka stołowa świeżego imbiru, drobno startego
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala 
  • 1 i ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 stołowa łyżka soli 

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki, umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na około 30 minut, aby wypłukały się ze skrobi. Po tym czasie odcedzamy je i dokładnie osuszamy za pomocą ściereczki lub papierowych ręczników. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 50 ml oleju. Smażymy ziemniaki do momentu, aż lekko się przyrumienią. Zdejmujemy je z patelni, dodajemy pozostałą część oleju (10 ml) i podsmażamy cebulę na złoto. 

Następnie dodajemy do niej: imbir, kurkumę, kumin, curry, czosnek granulowany, garam masalę oraz pieprz cayenne. Smażymy jeszcze przez minutę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli z przyprawami. Całość uzupełniamy jogurtem oraz śmietanką, dodajemy podsmażone wcześniej ziemniaki, a także sól. Dokładnie mieszamy, grzejemy około 35-40 minut na wolnym ogniu. 

Ziemniaki powinny być równomiernie rozłożone na patelni oraz dokładnie pokryte sosem. Gotowy sos powinien zgęstnieć i "kleić się" do ziemniaków. Na koniec sprawdzamy, czy całej potrawy nie trzeba dosolić jeszcze do smaku. 

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. świetne ziemniaki - podoba mi sie taki dodatek :) lubię takie aromatyczne dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie:D jak mi sie uda dotrzeć wreszcie do sklepu to tez chyba skuszę sie na cos z kuchni indyjskiej!:) Buziaki z Caglari!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie smacznie i egzotycznie zarazem. Na pewno spróbuje ;) Zwłaszcza, że uwielbiam wszystko, co indyjskie i oczywiście z curry! :D przy okazji zapraszam na swoją stronę http://www.smolarekstudio.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo kuszące takie ziemniaczki są :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)