Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

By | 20 grudnia 2014 | 15:35 5 komentarzy
Pierogi to chyba najbardziej lubiana potrawa wigilijna Polaków. Ja również je uwielbiam i każdego roku dbam o to, by na wigilijnym stole znalazła się ich odpowiednio duża ilość. Najczęściej przygotowujemy z mamą pierogi z kapustą i grzybami. Ostatnim odkryciem są jednak pierogi z kaszą gryczaną. Tym razem mam dla Was wersję z dodatkiem grzybów, aczkolwiek w przyszłym roku planuję pokusić się także o wersję z dodatkiem sera twarogowego. 

pierogi z kaszą i grzybami

Składniki:
farsz:
  • 1 woreczek kaszy gryczanej (200 g)
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
ciasto:
  • około 300 g mąki pszennej + do podsypywania
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1 i ½ stołowej łyżki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

farsz: 
Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie minimum przez 3h (najlepiej zostawić je na noc). Gotujemy je w tej samej wodzie, na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odcedzamy i studzimy, lecz nie wylewamy wody po ich gotowaniu.

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem łyżki masła. Dodajemy drobno posiekane grzyby, ugotowaną kaszę oraz 4-5 łyżek wody, w której wcześniej gotowały się grzyby. Całość dusimy, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania całej wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy, aby masło się rozpuściło i połączyło z pozostałymi składnikami. Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia.

pierogi:
 

Mąkę przesiewamy z solą. Stopniowo dolewamy wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy olej i zagniatamy rękoma, aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.

Jeżeli podajemy pierogi natychmiast, wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy z podsmażoną cebulką. 

Smacznego!

pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Dobra rada:
Pierogi możemy zamrażać. Wystarczy je lekko obgotować (przez około 2 minuty), pozostawić oddzielnie do ostudzenia, a następnie ułożyć na tacce, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.

5 komentarzy:

  1. już od dawna intryguja mnie pierogi z kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne pierożki, jadłam kiedyś z kaszą i twarogiem, z grzybami jeszcze nie :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podobnie, dotychczas spotykałam te z kaszą i serem. Jeżeli te z grzybami smakują równie wspaniale, co wersja z kapustą, to z pewnością wykorzystam ten przepis! ;)

      Usuń
  3. Mi wersja z kaszą i grzybami bardzo smakuje, zatem polecam gorąco wypróbowanie i przygotowanie chociaż małej porcji na spróbowanie. Jeśli rekomendujecie Panie wersję z serem, to w tym roku ja ją wypróbuję.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)