Dzisiaj mam dla Was przepis na placki warzywne. Ich głównym składnikiem jest cukinia oraz ziemniaki. Na blogu prezentowałam już bardzo podobne wytrawne placki z dynią. Obie wersje bardzo mi smakują i często je przygotowuję, ponieważ są doskonałe jako zimna lub ciepła przekąska. Wystarczy przygotować je wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Chociaż takie prosto z patelni znikają najprędzej... ;) Szczególnie dobrze komponują się z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHuwWnPm4OuDXP73JYB61YTSDwVrVZ5B-en-HV4HAijAjqgNbjP8-8YosQVExOsabkxuYER_pwd_H0iMiI9bLBLsMMEwnSuPBe7wqm2q5IR7HRwALuhpxhG6o0_umFijEa7Kb4bhgxYZQ/s1600/pyszne+placki+z+ziemniak%C3%B3w.jpg)
Składniki:
- 800 g cukinii
- 600 g ziemniaków
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 1 i ½ cebuli
- 5 łyżek startego parmezanu
- 3 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 10 łyżek stołowych dowolnej mąki (pszennej, ryżowej, z ciecierzycy)
- sól, pieprz, chilli, kumin (wedle uznania)
- oliwa do smażenia
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- sól, pieprz
Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie trzemy również cebule, pozbawione gniazd nasiennych papryki oraz obrane i umyte ziemniaki. Jeśli warzywa puszczą dużo wody, odciskamy jej nadmiar. Dodajemy parmezan, jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy. W efekcie powinno powstać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli jest zbyt lejące, dodajemy jeszcze mąki. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładamy masę i formujemy placki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Placki podajemy z sosem na bazie jogurtu greckiego, rozgniecionego czosnku oraz koperku.
Całość dokładnie mieszamy. W efekcie powinno powstać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli jest zbyt lejące, dodajemy jeszcze mąki. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładamy masę i formujemy placki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Placki podajemy z sosem na bazie jogurtu greckiego, rozgniecionego czosnku oraz koperku.
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFvwzv4GVdSAxlhyI7bcXUHsK1Wc7rlEZ9pDS6KG2QgtmoNpgbSr5OlMgLxWQqOGam_Iz-oFb_T3u5NcRY1i9Am4I4t_JzQGon8mPCFHBz7TyXfsiyiJ0XR8mv-fceWAM41zwP2tSBY8o/s1600/super+warzywne+placki.jpg)
Wygląda bardzo apetycznie! :))
OdpowiedzUsuńależ nabrałam ochoty na takie placki :)
OdpowiedzUsuńPlacki warzywne są ekstra,zwłaszcza z dodatkami w postaci dipów lub sosów na gorąco;)
OdpowiedzUsuńcudowne placuszki!
OdpowiedzUsuńZjadłabym!! Kusisz!!
OdpowiedzUsuń