Knedle z truskawkami

By | 16 czerwca 2015 | 00:32 8 komentarzy
Zanim jeszcze nadejdzie pora na śliwki i morele, przygotowuję knedle z dodatkiem truskawek. To jeden z moich ulubionych letnich obiadów, zaraz obok pierogów z truskawkami. Te pyszne kluseczki, przygotowane z ciasta na bazie mąki, ziemniaków i jajek znikają z talerza w oka mgnieniu. Poza sezonem można je przygotować także z dodatkiem mrożonych owoców, choć ze świeżymi smakują zdecydowanie dużo lepiej.


Składniki:
(na około 20-25 sztuk)
  • około 800-850 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 2 jajka
  • około 250 g mąki pszennej typ 550 + mąka do podsypywania
  • szczypta soli
  • 20-25 szt. truskawek
  • około 10-12 łyżeczek cukru

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są miękkie, odcedzamy je i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gotowe ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę do mielenia. Formujemy kopczyk z dołkiem po środku. Do środka wbijamy jajka oraz przesiewamy mąkę z solą. Całość mieszamy łyżką, a następnie szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (Uwaga! Nie zagniatamy zbyt długo, ponieważ wówczas ciasto zacznie się lepić do rąk). Ilość mąki podczas przygotowania będzie zależeć od rodzaju ziemniaków oraz wielkości jajek, zatem konieczne może być zwiększenie jej ilości. 

Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Przystępujemy do lepienia knedli. Bierzemy porcję ciasta i lekko rozpłaszczamy ją na dłoni. Po środku układamy truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki) oraz pół łyżeczki cukru. Następnie zlepiamy brzegi ciasta, formując kulę. Gotowego knedla możemy potoczyć jeszcze przez chwilę między dłońmi, aby dobrze się uformował. Czynności powtarzamy, a tak przygotowane knedle układamy na oprószonym mąką blacie. Surowe knedle nie powinny jednak leżeć zbyt długo, ponieważ owoce w kontakcie z cukrem puszczą sok, więc kluski mogą zacząć się rozklejać. Z tego powodu polecam lepić i gotować je partiami np. po 10 sztuk. 

Knedle gotujemy, wrzucając je na osolony wrzątek. Grzejemy je na wolnym ogniu, tak aby woda lekko bulgotała, wówczas czas gotowania wyniesie około 4-5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe knedle wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Podajemy z posłodzoną śmietaną i kawałkami świeżych truskawek.

Smacznego!

8 komentarzy:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)