Twarogowe kuleczki

By | 22 września 2015 | 18:48 1 komentarz
Dzisiaj mam dla Was jedną z moich ulubionych przekąsek, czyli twarogowe kuleczki. Są doskonałe jako samodzielna zakąska, ale można je także zaserwować jako dodatek do kanapek. Kolorowe kuleczki bardzo ładnie prezentują się na stole podczas rozmaitych okazji. To od Was zależy, jakich dodatków użyjecie do ich obtoczenia. Osobiście najbardziej lubię te z sezamem, natomiast mój Połówek preferuje z czarnuszką. Doskonale nadadzą się tu także suszone płatki chilli lub świeżo zmielony pieprz. 


Składniki:
  • 400 g chudego twarogu 
  • 2-3 łyżki stołowe jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
do obtoczenia:
  • słodka papryka
  • posiekany szczypiorek
  • prażony sezam
  • czarnuszka 
Przygotowanie:
Twaróg wraz jogurtem dokładnie rozgniatamy widelcem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę twarogową dzielimy na cztery części. Z każdej z nich formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w przygotowanych wcześniej dodatkach. Ja wybrałam: słodką paprykę, szczypiorek, sezam oraz czarnuszkę. Gotowe kulki przechowujemy przed podaniem w lodówce. Podajemy wyłożone na półmisku jako samodzielną przekąskę. Dla ułatwienia w każdą kulkę można wbić wykałaczkę. 
Smacznego! 

1 komentarz:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)