Sałatka z serem pleśniowym w miodowym sosie winegret

By | 11 stycznia 2016 | 18:24 2 komentarze
Poniższa sałatka to bardzo prosta kompozycja, którą możecie podać podczas spotkania z przyjaciółmi lub na większej imprezie. Świeże warzywa doskonale komponują się z serem pleśniowym i lekko miodowym sosem winegret. Sałatka będzie także doskonałym dodatkiem do obiadu lub sycącą przekąską w porze drugiego śniadania. Do przygotowania poniższej sałatki polecam mieszankę łagodnych, kolorowych sałat. Aczkolwiek intensywna i lekko orzechowa w smaku rukola także będzie tutaj pasować.
 
 
Składniki:
  • mix sałat
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 pomidory
  • ½  zielonego ogórka lub jeden mniejszy
  • ½ pęczka dymki (tylko zielona część)
  • garść posiekanej natki pietruszki
sos winegret:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 i ½ łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta soli
 
Przygotowanie:
Mieszankę sałat płuczemy, osuszamy na sicie i układamy w misce. Dodajemy pokrojnego w kostkę ogórka oraz pomidory. Drobno siekamy dymkę oraz natkę pietruszki, wrzucamy do sałatki. Na koniec układamy cząstki sera pleśniowego i całość dokładnie mieszamy.  
 
Do niedużego zamykanego słoiczka wlewamy oliwę oraz sok z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawy. Zakręcamy i potrząsamy energicznie, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
 
Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. takie sałatki lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zgłodniałam :) Można skropić tabasco jak ktoś lubi (mój mąż lubi wszystko z tabasco).

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)