Kurczak w śmietance

By | 11 lipca 2012 | 17:36 7 komentarzy
Dzisiejszy przepis również pochodzi z jadłospisu diety Montignaca, a dokładniej z kliknij.  Pomimo krótkiego smażenia potrawa jest lekka i smaczna. W porze obiadowej można, a nawet trzeba pozwolić sobie  przecież na pożywny posiłek.;)

Składniki 
  • 4 ćwiartki z kurczaka(podzielić na połowy),
  • 4 średnie pomidory
  • 25 dag mrożonej fasolki szparagowej,
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200ml kwaśnej śmietany
    (u mnie 12%)
  •  sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka curry,
  • garstka pokrojonej świeżej kolendry lub łyżeczka suszonej

Przygotowanie
Kurczaka przyrumieniamy lekko z każdej strony na łyżce oliwy z oliwek. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę wyjmujemy środki i kroimy w ósemki. Fasolkę szparagową blanszujemy we wrzątku przez 1 minute odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Czosnek obieramy i miażdżymy. Do upieczonego zrumienionego kurczaka (po zlaniu tłuszczu) dodajemy 0,5 litra wody i śmietankę, oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Następnie dodajemy pomidory i fasolkę, przykrywamy i gotujemy jeszcze 15-20 minut, aż mięsko się dogotuje do miękkości. Podawać wedle uznania, ja wybrałam do tego makaron penne. 
Smacznego;) 


Warzywa strączkowe - edycja letniaPomidorowe inspiracje




7 komentarzy:

  1. Mmm, musi smakować niesamowicie. Uwielbiam takie obiadki! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że jesteś miłośniczką kurczaków :) Interesująca potrawa, lubię wszystko, co ma dużo sosu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. za Montignaca bardzo podobnie przygotowywałam kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj lubimy takie smaczne obiadki :)
    pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale. :-) Przypomniałaś mi, że dawno nie robiłam kurczaka w sosie . Ja robię tak zwanego kurczaka w potrawce z dodatkiem pomidorów :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest TO :))) Aga
    p.s. znow mnie "do garow"zaganiasz heh

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)