Przepisy na Halloween #1 Gałka oczna (Panna cotta)

By | 22 października 2013 | 19:03 19 komentarzy
Zbliża się okres, którego nie lubię. Jedynym przyjemnym akcentem jaki mu towarzyszy jest Halloween. Nie, żebym czciła wiedźmy i wierzyła w duchy... po prostu od czasów licealnych upiorne przebrania i potrawy stylizowane na tą okazję sprawiały mi frajdę. Generalnie lubię imprezy z motywem przebieranym, a Halloween to doskonała okazja. Dlatego postanowiłam, że kilka przepisów związanych z tym tematem pojawi się na blogu w najbliższym czasie. 


(inspiracja)
Składniki:
dwie gałki oczne:

  • 250g śmietanki kremówki 36%
  • 250g mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • stołowa łyżka cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 plasterki kiwi
  • 2 suszone śliwki

krwawy sos:

Przygotowanie:
Śmietanę z mlekiem i cukrem zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Przelać do miseczek, zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Wyjąć pannę cotę z miseczki, można wspomóc się przez polewanie miseczki ciepłą wodą, na talerz.
Ozdobić plasterkiem kiwi i suszoną żurawiną, polać sosem malinowym.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpuf
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku.  Mleko zagotowujemy razem ze śmietanką, cukrem, cukrem waniliowym oraz esencją waniliową. Gdy zawrze, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do pucharków wyłożonych folią spożywczą (folia ułatwi późniejsze wyciągnięcie i sprawi, że nasza panna cotta będzie lekko pomarszczona po wyjęciu) i odstawiamy do lodówki na minimum 2-3h. Przed podaniem przygotowujemy sos. Sok/syrop wiśniowy blendujemy z dżemem truskawkowym. Panna cottę wyjmujemy z pucharków, wykładamy na talerz. Dekorujemy kolejno plasterkiem kiwi (tęczówka), oraz suszoną śliwką (źrenica). Polewamy sosem owocowym (krew). Smacznego! 



Śmietanę z mlekiem i cukrem zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Przelać do miseczek, zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Wyjąć pannę cotę z miseczki, można wspomóc się przez polewanie miseczki ciepłą wodą, na talerz.
Ozdobić plasterkiem kiwi i suszoną żurawiną, polać sosem malinowym.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpuf
Śmietanę z mlekiem i cukrem zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Przelać do miseczek, zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Wyjąć pannę cotę z miseczki, można wspomóc się przez polewanie miseczki ciepłą wodą, na talerz.
Ozdobić plasterkiem kiwi i suszoną żurawiną, polać sosem malinowym.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpuf
Śmietanę z mlekiem i cukrem zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Przelać do miseczek, zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Wyjąć pannę cotę z miseczki, można wspomóc się przez polewanie miseczki ciepłą wodą, na talerz.
Ozdobić plasterkiem kiwi i suszoną żurawiną, polać sosem malinowym.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpuf
Śmietanę z mlekiem i cukrem zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Przelać do miseczek, zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Wyjąć pannę cotę z miseczki, można wspomóc się przez polewanie miseczki ciepłą wodą, na talerz.
Ozdobić plasterkiem kiwi i suszoną żurawiną, polać sosem malinowym.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpuf
250 ml śmietany kremówki
250 ml mleka
50 g cukru
plasterek kiwi
żurawina suszona
sos malinowy
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpuf
250 ml śmietany kremówki
250 ml mleka
50 g cukru
plasterek kiwi
żurawina suszona
sos malinowy
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpuf
250 ml śmietany kremówki
250 ml mleka
50 g cukru
plasterek kiwi
żurawina suszona
sos malinowy
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/gaka-oczna-panna-cota.html#sthash.waD1b7L3.dpuf
Halloween!

19 komentarzy:

  1. Przygotuję dla mojego mężczyzny ^^ się zdziwi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super ! zjadłabym taki deser W halloween :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! A gałki wyglądają bardzo haloweenowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Wygląda naprawdę ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ale oko na mnie zerka, aż się boję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialny pomysł :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudo!!! W sam raz do naszej bitwy. Zapraszamy serdecznie https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1822071074694703/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)