Ciasto z pomidorami

By | 12 kwietnia 2014 | 16:50 14 komentarzy
Jeśli szukacie niecodziennego pomysłu na świąteczne wypieki i jeśli lubicie ciasta pokroju marchewkowca, to polecam Wam to ciacho. Jest po prostu wspaniałe i podbiło moje serce na tyle, że stało się moim ulubionym. Smak pomidorów nie jest wyczuwalny, lecz nadaje bardzo ciekawy aromat. Nikt z moich znajomych nie odgadł sekretnego składnika jakim są pomidory :). Wypiek ten został także doceniony w Półfinale BlogerChefa (zobacz relację), bo wraz z roladkami z kurczaka (kliknij po przepis) zagwarantował mi awans do finału. :)

Składniki:
ciasto:
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 200 ml gęstego soku pomidorowego
    (najlepszy będzie przecierowy, w kartonikach po 400ml)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3  łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/2 szklanki rodzynek
krem:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g kremowego serka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
dodatkowo:
  • posypka cukrowa do ozdoby

Przygotowanie:
ciasto:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Suszone pomidory płuczemy z oleju pod letnią wodą, a następnie blendujemy z sokiem pomidorowym na gładką masę. Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy korzenne oraz cukier) przesiewamy do dużej miski. Dodajemy purée z pomidorów i miksujemy na średnich obrotach przez 1-2 minuty. Po tym czasie dodajemy jajka, wodę i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dosypujemy rodzynki i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do silikonowej formy o średnicy 23 cm i pieczemy przez około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy na kratce.

krem:
Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na biały puch. Następnie stopniowo dodajemy serek oraz esencję waniliową. Całość ucieramy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez wyczuwalnych drobinek cukru.

dekoracja:
Krem wykładamy na ostudzonym cieście za pomocą szpatułki. Posypujemy posypką cukrową.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

14 komentarzy:

  1. Wow! Jestem totalnie zaintrygowana tym ciastem! :D Muszę zrobić, muuuuuuuszę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, pierwszy raz coś takiego widzę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję awansu:) Ciasto prezentuje się ciekawie:) Na pewno je zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy bym nie pomyślała o cieście pomidorowym. Sama robię marchewkowe i szpinakowe, słyszałam o cieście z buraków, ale pomidorowe? Zupełna nowość koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ cudeńka u siebie proponujesz...

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja, z pewnością kiedyś upiekę! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ten krem wygląda jak... chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No teraz to mnie zaskoczyłaś! Z pomidorami, poważnie? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na naszym półfinale niestety się nie załapałam, a szkoda;-( Chyba muszę go zrobić, żeby się przekonać czy taki dobry;-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzeczywiście, niezwykły przepis, pozdrawiam i gratuluję !

    OdpowiedzUsuń
  11. To mnie zaciekawiłaś tym ciastem z pomidorami. Jadłam ciasto marchewkowe i jest pycha, robiłam też piaskowce z majonezem ale o takim nie słyszałam. Na pewno wypróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. z pomidorami ciasta jeszcze nie robiłam, ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiej rewelacji muszę spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomysł rewelacyjny. Gratuluję awansu do finału. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)