Serowa tarta z rabarbarem

By | 16 maja 2014 | 22:38 7 komentarzy
Lubię sezon rabarbarowy, bo wprowadza w kuchni pozytywny nastrój. :) To chyba zasługa zapachu ciasta lub drożdżówki z rabarbarem. Wiosną często tak pachnie w mojej kuchni... Choć tym razem postanowiłam wypróbować zupełnie inny przepis. Znalazłam go w zeszłym roku u Antenki i gorąco polecam, bo ciacho jest bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Słodka masa serowa doskonale komponuje się tutaj z kwaśnym rabarbarem i lekko chrupiącym ciastem francuskim. :)


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 duże jajko + 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
   
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w paski lub  kostkę. Jajko (bez dodatkowego żółtka) ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodajemy serek, mąkę i śmietankę. Całość miksujemy do momentu połączenia składników. Silikonową formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Środek ciasta nakłuwamy kilka razy widelcem, a brzegi smarujemy rozmąconym żółtkiem, aby sie ładnie przyrumieniły. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Na lekko ostudzony, podpieczony spód tarty wylewamy masę serową. Na wierzchu tarty układamy kawałki rabarbaru. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Tarta jest gotowa, gdy ciasto fransuskie się zrumieni, a masa serowa zetnie. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. też zapisałam sobie w tamtym roku ten przepis do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie ta tarta, pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznośći. *.*
    Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna tarta:) tak bardzo mi smakowała, że i w tym roku z pewnością się na nią skuszę:D cieszę się, że i tobie smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ZAPOWIADA SIĘ NA PYSZNOŚC !

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)