Ryba z frytkami INACZEJ - czyli wędzona makrela z pieca i selerowe frytki

By | 2 lipca 2012 | 12:46 13 komentarzy
Dzisiejszy wpis zainspirowany jest akcją kulinarną  'W wersji LIGHT'. Każdy chyba zna popularne danie, jakim jest ryba z frytkami. Kaloryczne, ale bardzo smacznie. Tutaj prezentuję odmienną wersję tej potrawy, czyli wędzoną makrelę z pieca i selerowe frytki. Danie pochodzi z jadłospisu diety Montignaca. Ten zestaw szczerze mnie zaskoczył, bo mimo że dietetyczny, okazał się naprawdę smaczny. Selerowe frytki to świetny zamiennik ziemniaczanych, mimo że w smaku są nieco słodsze niż tradycyjna wersja. 

wędzona makrela z pieca i selerowe frytki

Składniki:
wędzona makrela z pieca
  • wędzona makrela (2 filety)
  • piekarnik, najlepiej z termoobiegiem
Makrelę położyć na folii aluminiowej i zapiekać w piekarniku w temp. 160 stopni aż zacznie skwierczeć ( około 10 minut ).  

selerowe frytki:
  • jeden seler obrany, umyty i pokrojony na frytki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy
Oliwę mieszamy z przyprawami. Pociętego selera układamy na blasze, polewamy oliwą z ziołami mieszamy rękoma, tak, żeby seler był otoczony nią z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy tam naszego selera w przyprawach. Powinien się piec ok 15 minut. W czasie pieczenia mieszamy frytki od czasu do czasu.

sałatka:
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • feta (kilka kawałeczków do smaku)
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Takie fish&chips mi się podoba ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, pieczone frytki selerowe są przepyszne, ja je uwielbiam :D Szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam ziemniaczane :P
    Pyszne są też z pietruszki, pasternaku, buraka i z marchwi !

    OdpowiedzUsuń
  3. jezuuu, to musi być zajebiste! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo nietypowy, jak dla mnie, pomysł z pieczeniem wędzonej makreli. Na pewno go wypróbuję - wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj ,oj ,oj toż to musi być bajka .Zapisuję razem z ciachem do jak najszybszego zrobienia .Oczywiście dam znać jak wyszło

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe danie! I te frytki...mmmm!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawy pomysł! nigdy takich frytek nie jadłam. a i rybka super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wędzoną makrelę na ciepło uwielbiam, ale selerowych frytek jeszcze nigdy nie próbowałam. Pewnie niedługo pojawią się i na moim stole :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. woow! szok! muszę koniecznie spróbować, to połączenie bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A jakich przypraw najlepiej dodać do frytek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sól, papryka słodka, pieprz cayenne ;))

      Usuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)