...czyli najprościej mówiąc świderki, pulpeciki i pyszny, delikatny sos ;). Osobiście uwielbiam makarony i mogłabym jeść je kilogramami w różnych kombinacjach smakowych.
Składniki:
- makaron fusilli (świderki)
- 0,5kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
- 1 jajko
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 5 łyżek nieugotowanej kaszy manny lub namoczona czerstwa bułka
- odrobina mąki, by obtoczyć pulpety
- sól, pieprz, majeranek
sos:
- około 1l wody
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- przecier pomidorowy
- 200ml śmietany 12%
- oregano
- papryka słodka
- mąka do zagęszczenia
Przygotowanie:
Mięso mielone w misce mieszamy z cebulą, jajkiem, kaszą manną lub namoczoną bułką. Doprawiamy wedle uznania i formujemy pulpety. Następnie kuleczki obtaczamy w mące. Możemy je najpierw podsmażyć, ale nie jest to konieczne. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy marchewki, pulpety. UWAGA pulpety wkładamy do garnka delikatnie, aby się nie rozleciały. Gotujemy około 15-20min. Gdy woda zawrze dodajemy śmietanę, wymieszaną z przecierem pomidorowym oraz łyżką mąki. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Dusimy pod przykryciem jeszcze 5-7min. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.
Smacznego :)
Prezentuje się wyśmienicie;)
OdpowiedzUsuńMam ochotę na taki obiad. Danie prezentuje się u Ciebie bardzo zachęcająco. :)
OdpowiedzUsuńKocham takie dania, mogłabym jeść je codziennie!!!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńna widok takich pysznosci od razu zaczyna mi burczec w brzuchu! :-)
OdpowiedzUsuńw takim razie musisz koniecznie sprobowac crumble! :-) jest wysmienite!
OdpowiedzUsuńOjjj, też lubię różne kombinacje makaronowe. Twoja propozycja jest smakowita. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRównież kocham makarony i mogłabym je jeść tonami :> zadziwiające, jak można z nimi eksperymentować. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, dawno nie robiłam takiego połączenia, a bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie makaronowe wariacje;)
OdpowiedzUsuńMmmm. z klopsikami, uwielbiam! Nigdy nie dodawałam śmietany do sosu pomidorowego, ciekawy patent, musze zapamiętać i spróbować :D
OdpowiedzUsuńoch ale pulpety! Przyznam, że sama zrobiłam tje raz i to raczej dlatego, że miałam zlecenie i musiałam je obfotografować. Wyszły pyszne, ale niestety ciągnie mnie do Ikei jak mam na nie ochote, bo moje nie miały takiego fajnego sosu. A twoje mają! Porywam! Całkiem zapomniałam o pulpetach i aż zachichotałam jak zobaczyłam Twój przepis.
OdpowiedzUsuńMartynCiu,
OdpowiedzUsuńwłaśnie mi przypomniałaś, że bardzo dawno nie jadłam pulpetów i klopsów.
Nabrałam apetytu na takie danie, koniecznie z kluseczkami lub ziemniaczkami i sosem. Jak u Ciebie :) Mniam!
Pozdrawiam serdecznie,
Edith
Dawno już nie jadłam makaronu, bardzo apetyczny, zachęca mnie do takiego obiadu :)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam makaronu z sosem pomidorowym, a uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, takie jak lubię!:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłem klopsików, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńpulpeciki to raczej nie, ale wszelkie kombinacje makaronów z warzywami zdecydowanie tak ! :)
OdpowiedzUsuń3 kromki chleba pokroiłam w kosteczki, wbiłam dwa białka, dodałam przyprawy, pomidorki, oliwki, szczypiorek, szynkę i wszystko wymieszałam. następnie przełożyłam do naczynia i wstawiłam do piekarnika (ok30minut w 180stopniach; termoobieg) :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje ślicznie ;)
UsuńPulpety ,makaron to jest to co wprost uwielbiam .Prezentują się wspaniale
OdpowiedzUsuńMakarony uwielbia mój połówek..
OdpowiedzUsuńNo właśnie przypomniałaś mi że muszę się wziąć za zrobienie pulpetów ;-)
musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMakaronik kocham, pulpety w sosie pomidorowym uwielbiam :) Moja danie moja uczta :) Pychotka!!
OdpowiedzUsuńpycha! pulpeciki świetnie się sprawdzają w połączeniu z makaronem
OdpowiedzUsuńmoje smaki :)
OdpowiedzUsuńto jeden z moich ulubionych obiadów:) makaron, pulpeciki, a do tego można wymyślić wiele różnych sosów:)pomidorowy i grzybowy u nas goszczą najczęściej:)
OdpowiedzUsuńA dlaczego nie zgłosiłaś tego pysznego makaronu z pomidorami do akcji psiankowatej? Czekam :)
OdpowiedzUsuń